Kultura

Puriši Đorđeviću posthumno Specijalni Ernest za doprinos filmskoj umetnosti

Puriša Đorđević, foto – izvor: Jugoslovenska kinoteka

NAGRADA SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA POSTHUMNO VELIKANU SRPSKE I JUGOSLOVENSKE KINEMATOGRAFIJE

  • Prestižno priznanje Somborskog filmskog festivala, Specijalni Ernest, za doprinos dobrim filmovima, na osnovu odluke direkcije Festivala, ove godine će posthumno biti dodeljen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću velikanu evropske kinematografije. Priznanje će u njegovo ime primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja 5. Somborskog filmskog festivala 14. jula

Film „Usta puna zemlje“, koji je Puriša Đorđević završio neposredno pred smrt i koji je do sada prikazan na nekoliko prestižnih festivala, biće prikazan 11. jula, u 23 časa, u okviru sekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“, u Atrijumu Gradske kuće u Somboru. Ovo ostvarenje je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, u kome glavnu ulogu tumači Somborac – Radivoje Raša Bukvić, kao i druga poznata imena poput Sonje Kolačarić, Andrije Kovača, Lazara Jovanova, Aleksandre Rukavine i drugih.

  • Puriša Đorđević ostavio je neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraoca modernog filmskog izraza koji izaziva publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom – rekla je Vesna Šašić, direktorka Festivala i upotpunila: – Ne samo dužinom karijere i brojem filmova koje ostavio iza sebe već i originalnim autorskim pečatom Puriša Đorđević upisao se u red najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih autora.

Puriša Đorđević (1924 – 2022) tokom svoje duge karijere snimio je više od 80 filmova, od čega 20 igranih filmova, a ostao je zapamćen po ostvarenjima sa kojima se proslavio i na evropskom planu – „Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“ i drugim. Njegovi filmovi prikazivani su na najprestižnijim filmskim festivalima poput Venecije i Berlina, a dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena u Puli.

Somborski filmski festival biće održan periodu od 8. do 14. jula ove godine, s tim što su prvi dani rezervisani za Predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega Festivalski program nastavlja iz više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” i drugo.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Alice in WonderBand: Vidimo se uskoro u Malom Iđošu i Arilju!
U susret 5. Somborskom filmskom festivalu – tradicionalna izložba

Kategorije

Izbornik