Obrazovanje

Somborska škola „Vuk Karadžić“ uspešna u okviru Erazmus+ programa

 

  • Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru u prethodnih 12 meseci realizovala je projekat „Učenici škole za obrazovanje učenika sa posebnim potrebama na stručnoj praksi sa međunarodnim iskustvom“ u okviru Erazmus+ programa

Jedanaest učenika i četiri nastavnika škole boravili su na dvonedeljnoj stručnoj praksi u Budimpešti u periodu od 7. do 21. maja 2023. godine. Praksa u Budimpešti pružila je priliku učenicima srednje škole koji pohađaju obrazovni profil za servire da osnaže svoja znanja i steknu međunarodno iskustvo rada na mestu stručne prakse koje se bavi upravo onim područjem rada u kojem se učenici i obrazuju. Prepodnevne sate učenici su provodili na praksi u Domu za stara lica, dok su slobodno vreme iskoristili za obilazak Budimpešte i upoznavanje različitih znamenitosti. Boravak u Budimpešti bio je prilika za posetu Ambasade Srbije u Mađarskoj. Učenike i nastavnike škole ugostio je ambasador Ivan Todorov, koji je organizovao odlazak u Sentandreju i obilazak crkve i crkvenog muzeja, kao i srpske Gimnazije „Nikola Tesla“.

Kroz dvonedeljnu praksu učenici su stekli iskustvo u radu sa starijim osobama, pokazali su organizacione i timske sposobnosti, dogovarali su se oko podele zaduženja i na veoma odgovoran način pristupali su poslu i rešavanju problema uz poštovanje pravila poslovnog kodeksa ponašanja. Bili su radoznali i hrabro su prihvatali nove izazove koji su stavljani pred njih. Kroz ovaj vid stručne prakse razvili su nove veštine i sposobnosti koje će moći da koriste u budućnosti.

Tokom diseminacije projekta učesnici projekta su kroz brojne aktivnosti predstavili projektne rezultate, kako nastavničkom veću, tako i vršnjacima iz saradničkih srednjih škola putem zajedničkih radionica. Projektni rezultati predstavljeni su javnosti i putem prikazivanjem filma i prezentacijom o sprovedenoj mobilnosti.

Erazmus+ je jedan od najvećih programa Evropske Unije koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Cilj ovog programa je da putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u okviru ovih oblasti. Program Erazmus+ u Srbiji sprovodi Fondacija Tempus.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Odložen Info dan na Pedagoškom fakultetu u Somboru
Info dan na Pedagoškom fakultetu – Kreativna Evropa i CERV

Kategorije

Izbornik