Sindikat

Oksfam: Bogati još bogatiji, a siromašni siromašniji

Foto: Stock

Oksfam je pozvao vlade da obuzdaju korporativnu moć razbijanjem monopola, nametanjem poreza na velike profite i bogatstvo i promovisanjem alternativa deoničarskoj kontroli, kao što je model suvlasništva zaposlenih.

  • Ova nejednakost nije slučajna. Klasa milijardera brine da im korporacije osiguraju više bogatstva na račun drugih – prokomentarisao je šef Oksfama Amitah Behar. Njegova koleginica izvršna predsednica nemačkog Oksfama Serap Altinisik je poručila da je potrebno oporezovati veliko bogatstvo “kako bi i superbogati dali pošteni doprinos opštem dobru“.

Oksfam se konkretno zalaže da se na imovinu veću od pet miliona dolara uvede porez od dva odsto, a stopa od tri procenta na vlasništvo vrednije od 50 miliona dolara. Imovinu veću od milijardu dolara treba oporezovati sa pet procenata.

Medijska kuća Dojče vele je izračunala da bi se uvođenjem poreza koje predlaže Oksfam samo u Nemačkoj moglo prikupiti približno 93,6 milijardi dolara dodatnih poreskih prihoda. I to uprkos činjenici da bi “porez na super bogate” u Nemačkoj obuhvatio tek nešto više od 200.000 ljudi ili samo 0,24 odsto stanovništva.

Oksfam je međunarodna mreža nezavisnih dobrotvornih organizacija, koja se bavi ublažavanjem globalnog siromaštva. Osnovana je 1942. godine u Oksfordu u Velikoj Britaniji.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Svetska banka: Globalnu ekonomiju čeka najgora godina u poslednje tri decenije
Sindikat „Nezavisnost“ traži hitnu sednicu Saveta za bezbednost na radu Republike Srbije

Kategorije

Izbornik