Najnovije

Sombor primer kako trošiti i raspolagati javnim sredstvima

 

  • Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava svojim trinaestim sazivanjem zaseda dvodnevno u Somboru. Medijima i javnosti su se uoči 13. sednice tog Odbora Skupštine Srbije, obratili u kolegijumu Gradske uprave Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika, Veroljub Arsić predsednik Odbora i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i Dušan Pejović, generalni državni revizor

– Naš grad je danas prvi put domaćin ovakvom jednom republičkom telu kao što je Odbor za finansije, republički budžet i trošenje javnih sredstava na čelu sa predsednikom tog odbora, gospodinom Veroljubom Arsićem, i gospodinom Dušanom Pejovićem, generalnim državnim revizorom. Ovo je najdirektnija komunikacija između republičke Skupštine i lokalne samouprave danas u našem gradu – rekla je na početku obraćanja Ljiljana Tica i nastavila:

  • Ovo je za nas veoma značajan dolazak, predstavnika Odbora za finansije, smatramo da ovim pokazujemo da smo zaslužili ovaj dolazak u smislu da smo dobro i kvalitetno radili a istovremeno i obaveza koja ostavlja prostor za unapređenje našeg rada u budućnosti.

Tica je istakla da je ova poseta “za nas zasnovana na saradničkim i partnerskim odnosima u smislu da je Grad Sombor učesnik na konkursima i na javnim pozivima koje organizuje Republika Srbija i da je tu veoma prepoznat. Mi smo zbog toga veoma zahvalni republičkim organima, nadamo se da će ova poseta biti plodonosna i da će nam se saradnja nastaviti u budućnosti na obostrano zadovoljstvo“.

Zahvaljujući se rukovodstvu Grada Sombora na toploj dobrodošlici, Veroljub Arsić je informisao da učesnici na današnjoj sednici, u velikoj skupštinskoj sali, razmatraju izveštaje Revizorske državne institucije koji su u vezi sa načinom trošenja javnih sredstava Grada Sombora i organa Grada, koji su raspolagali tim sredstvima.

  • Pre svega moram da istaknem da ono što sam ja video da sam sasvim ubeđen i siguran da ćemo tokom rasprave o tim izveštajima da dođemo do saznanja da je Sombor jedan od gradova koji treba da bude primer kako treba trošiti i raspolagati javnim sredstvima. Takođe, ističem da je ovo prva sednica Odbora za finansije van sedista Narodne skupštine u ovom sazivu, i to je jedna praksa kojom želimo da približimo lokalne samouprave republičkim organima, u ovom slučaju Odboru za finansije, da vidimo kakve to probleme prvo imaju lokalne samouprave na sprovođenju zakona koje donosi Narodna skupština, i naravno na osnovu tih iskustava da pokrenemo i određene inicijative za izmene i dopune zakona koji nisu možda sasvim dorečeni i da ima mesta za više načina tumačenja, što naravno radimo sa državnom revizorskom institucijom sa kojom, takođe mogu da kažem, da je Odbor za finansije jako zadovoljan – to je naše sredstvo, preko koga ostvarujemo svoju nadzornu ulogu kao Narodna skupština, zato što izveštaji Državne revizorske insitucije čine raspravu u plenumu Narodne skupštine, a na osnovu toga se donosi zaključak – obrazložio je Arsić i konkretizovao: – Revizorska državna institucija postigla jako zavidne standarde prilikom reivizije, što je utoliko bolje s obzirom na ocenu kakvu je Grad Sombor dobio prilikom revizije.

Dušan Pejović, generalni državni revizor precizirao je da u cilju prezentacije izveštaja za Grad Sombor, još su šest pravnih lica, subjekata revizije koji si imali reviziju u ovoj 2022. godini: – Sombor je imao reviziju i 2019. godine. To je jedna tema ovog dvodnevnog zasedanja Odbora u Somboru, druga tema obuhvata izveštaje dva sektora od četiri koja rade reviziju, i treća tema koja je na progamu sutra, jeste predlog promene propisa do kojih smo došli sprovodeći reviziju, gde smo utvrdili da proizvode ili mogu proizvoditi negativne efekte.

  • Što se tiče izvršene revizije za Grad mi smo tada uradili finansijsku reviziju, dali smo ocenu s rezervom zato što su bile određene nepravilnosti koje su kako u postupku revizije tako i u odazivnom izveštaju otklonjene, i mogu da kažem da po tom osnovu Grad Sombor može biti primer dobre prakse kako se otklanjaju otkrivene nepravilnosti – naglasio je Pejović.

Osim toga izvršena je kako je izvestio, revizija u ovoj godini Javnog komunalnog preduzeća Energana, Vodoprivrednog društva Severna Bačka, Poljoprivredno stručne službe Sombor, Opšte bolnice “Doktor Radivoj Simonović“, Doma zdravlja “Doktor Đorđe Lazić“, Doma učenika srednjih škola Sombor. Vrlo interesantno je da su urađene sve vrste revizije kako finansijska tako pravilnost, a tako i svrsishodnost ili njihova kombinacija, dok je kod Opšte bolnice izvršena revizija ranije izvršenih i datih preporuka a sada utvrđivanje da li su one izvršene i otklonjene.

  • Svi ti izveštaji o kojima govorim, su sada na sajtu Državne revizorske institucije, koji je inače modernizovan i skoro je pušten u upotrebu tako da se vrlo lako svaka zainteresovana strana, svaki pojedinac,mogu doći do bilo kojeg izveštaja iz bilo koje godine po bilo kom osnovu, čak uključujući i ključnu reč ili po godini ili po subjektu ili po vrsti revizije – zaključio je generalni državni revizor.

13. Sednica ovog Odbora republičke Skupštine će biti nastavljena sutra, trećom tačkom dnevnog reda, Preporukama za izmene važećih zakona na osnovu informacija do kojih se došlo u postupku obavljanja revizije.

Sednica van sedišta Narodne skupštine podržana je projektom “Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga“ koji sprovodi UNDP uz podrku Švajcarske.

Naslovna fotografija: Veroljub Arsić, Ljiljana Tica, Dušan Pejović, u galeriji učesnici sednice

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Četbot MIA nastavlja sa uvođenjem novih usluga
Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Kuli donirana oprema

Kategorije

Izbornik