Najnovije

Četbot MIA nastavlja sa uvođenjem novih usluga

 

  • Digitalna asistentkinja MIA koja od oktobra prošle godine odgovara na upite građana Sombora, sada pruža i dve nove usluge – informacije o administrativnom postupku za roditeljski dodatak i uslovima poslovanja na lokalu. Privrednici i investitori na ovaj način mogu da saznaju sve što ih interesuje o razvijanju biznisa u gradu, podsticajima, taksama i naknadama, tokom 24 časa dnevno.

Da se Somborci sve više privikavaju na razgovor sa četbotom govore i brojke. U poslednja dva meseca građani su se obratili digitalnoj asistentkinji 20.160 puta, a upiti su svakog meseca sve brojniji.

Od kada je grad Sombor uveo ovaj način komunikacije u rad lokalne samouprave, građani brzo i lako mogu da saznaju kako da ostvare pravo na dečiji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama. U septembru su funkcionalnosti koje četbot nudi otišle i korak dalje kada je omogućeno i podnošenje zahteva za izvode iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu, kao i prijavljivanje komunalnih problema.

– Sa Miom, poručivanje izvoda iz matičnih knjiga nikad nije bilo jednostavnije. Nakon što u pretrazi na Viberu ukucate „MIA Sombor“ i započnete razgovor, četbot će vam ponuditi da izaberete neku od usluga koje pruža. Kako biste poručili izvod ili uverenje o državljanstvu, sve što treba da uradite je da pratite korake i pošaljete u četu informacije koje vam četbot traži. Nakon par brzih koraka, dokumenta uskoro stižu na vašu adresu, a u prva dva meseca je ovu uslugu u gradu iskoristilo 29 građana – objašnjava koordinator za dobru upravu u NALED-u Stefanos Jokić.

Procedura je ista i za prijavu komunalnih problema, a tokom novembra, Somborci su se najviše žalili na divlje deponije, putnu infrastrukturu i probleme sa javnom rasvetom. MIA sve prijave prosleđuje nadležnim službama ili javnim komunalnim preduzećima, kako bi problem bio otklonjen u što kraćem roku.

Četbotovi su sve zastupljeniji u javnom sektoru širom sveta, a institucije ih koriste kako bi svoje usluge približile građanima i unapredile komunikaciju putem njihovih omiljenih kanala za razgovor (Viber, WhatsApp, Facebook, itd). U Srbiji postoji tek desetak četbotova koje su kreirali državni organi, a MIA je još uvek jedini digitalni asistent koji pruža lokalne administrativne usluge i postoji samo u Somboru i Šapcu.

Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje, koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Počinju protesti radnika kompanije Ziđin u Boru
Sombor primer kako trošiti i raspolagati javnim sredstvima

Kategorije

Izbornik