Rodna ravnopravnost

Sombor domaćin XIII Sajma stvaralaštva seoskih žena

 

  • Manifestacija „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ će biti održana u subotu 22. oktobra u Somboru u ulici Kralja Petra I. Manifestaciju će u 11 časova će svečano otvoriti gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić-Gostović i Zdenka Mitić, predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova koja se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine a povodom obeležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena, kada zemlje širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu. Ove godine dan se obeležava pod sloganom „Seoske žene se uzdižu i traže osnovna prava na održivi razvoj“

Grad Sombor je domaćin trinaeste po redu manifestacije koja će ove godine okupiti više od 180 udruženja žena sa sela sa teritorije čitave Vojvodine. Posetioci će imati priliku da vide proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire, ali i da probaju tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima.

Manifestacija ima za cilj da promoviše žene iz ruralnih područja Vojvodine, njihovo stvaralaštvo, potencijale i preduzetnički duh, ali i društveni aktivizam kada je u pitanju razvoj i promocija svojih lokalnih zajednica. U tom kontekstu, 8 udruženja žena iz sedam upravnih okruga Vojvodine predstaviće u Svečanoj sali Gradske kuće svoje primere dobre prakse i rezultate koje su postigle u okviru svojih aktivnosti.

Manifestacija je prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija, stručna javnost i mediji upoznaju sa bogatim stvaralaštvom i aktivizmom seoskih žena koje mogu biti značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i traje od 10 do 15 časova.

Događaj će proteći u organizaciji Grada Sombora i Turističke organizacije grada Sombora pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

P R O G R A M

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini SOMBOR, 22. oktobar 2022. (Pešačka zona, ulica Kralja Petra I, 10-15 časova)

10:00-15:00 Dnevni program manifestacije • Izložba stvaralaštva ženskih udruženja u Vojvodini; 11:00-11:30 Svečano otvaranje i uvodno obraćanje • Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora • Stanislava Malić-Gostović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova • Zdenka Mitić, predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja; 11:30 – 14:00 Muzički program na centralnoj bini 12:00 – 13:30; Prezentacije primera dobre prakse udruženja žena iz Vojvodine (Svečana sala Gradske kuće – Trg sv. Đorđa 1); 14:00 – 15:00 Nagradna igra; 15:00 Zatvaranje Sajma – obraćanje voditeljke programa.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“
Projekat Vlade Švedske i SKGO za podršku vlasnicama biznisa

Kategorije

Izbornik