Kultura

Izložba “Nove akvizicije 2008 – 2022“ u somborskom Muzeju

 

  • 7. oktobar – 30. novembar 2022. Gradski muzej Sombor. Svečano otvaranje izložbe: četvrtak, 27. oktobar od 19 časova

Nakon petnaest godina u Gradskom muzeju Sombor – izložba novih akvizicija Muzeja. Na pitanje šta ima novo u Muzeju odgovoriće vam izložba Nove akvizicije 2008 – 2022. koja je u pripremi.

U susret obeležavanju značajnog jubileja za Gradski muzej Sombor, proslavi 140 godina od osnivanja Istorijskog društva Bač-bodroške županije, a samim tim i muzeološke delatnosti u Somboru, koji nas očekuje 2023. godine, kolektiv Gradskog muzeja Sombor priredio je izložbu Nove akvizicije 2008 – 2022.

Izložba pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Sombor u proteklih petnaest godina, obuhvata predmete koje je muzej u tom periodu na različite načine pribavio i sastoji se iz sedam celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Sombor: arheološko i numizmatičko, istorijsko, etnološko, likovno, muzejsku biblioteku kao i dva depandansa istorijskog odeljenja, Spomen muzej Batinske bitke i Muzej Podunavskih Švaba.

Veći deo izloženih eksponata nikada do sada nisu bili javno prezentovani u okviru muzejskih programa. Cilj ove izložbe je da putem muzejskih akvizicija skrene pažnju na osnovnu muzejsku delatnost – na formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki. Znamo da sve ono što bogate muzejske zbirke sadrže nije uvek dostupno očima javnosti, te je ova izložba jedinstvena prilika koja će posetioce upoznati sa značajnim delom onoga što je u Gradskom muzeju Sombor novo, od 2008. do 2022.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Konkurs za objavljivanje druge knjige
Promocija knjiga Petra Pece Popovića u somborskoj Biblioteci

Kategorije

Izbornik