Sindikat

Solidarnost Evropskog sindikata IndustriAll sa radnicima kragujevačkog Fiata

 

  • U Srbiji multinacionalne kompanije često pokazuju malo poštovanja prema nacionalnom zakonodavstvu, sindikalnim i radničkim pravima. Čini se da misle da mogu da tretiraju srpske radnike gore nego radnici u drugim zemljama. Trebalo bi da iskoristimo našu zajedničku snagu da osiguramo da se ovo ne dogodi u Stellantisu – navodi se u pismu koje je iz centrale Evropskog sindikata IndustriAll upućeno sindikatima firmi u sastavu grupacije Stelantis širom sveta, preneo je portal Nezavisnost.org

U pismu rukovodstva IndustriAll-a, koji okuplja 180 nacionalnih industrijskih sindikata sa više od sedam miliona zaposlenih u 38 zemalja Evrope, navodi se da su obavešteni o tome da „Stelantis namerava da zatvori svoje poslovanje u Srbiji na oko dve godine kako bi pripremio fabriku za buduću proizvodnju električnih vozila, i da kompanija namerava da otpusti većinu radnika i da ponudi samo neke poslove u Stellantisovim poslovima van Srbije“. Dodaje se da „srpski sindikati protestuju zbog toga i u pregovorima su sa Vladom Srbije koja je vlasnik trećine srpskog entiteta Stelantis“.

Rukovodstvo IndustriAll-a moli sindikate u filijalama Stelantisa da iskoristite svoje kontakte i ugovore sa kompanijom „kako biste bili sigurni da radnici u Srbiji dobiju fer poslove“.

Pismo IandustriAll-a usledilo je posle informacije koju je toj evropskoj sindikalnoj centrali nedavno uputio predsednik Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ Zoran Stanić.

Stanić koji je i član radničko-sindikalnog tima za pregovore sa poslovodstvom Fiata i Vladom Srbije u svom pismu generalnom sekretaru Industrall-a Luku Trianglu ukazuje da je „Fiat u Srbiji 10 godina poslovao kao povlašćena kompanija koja nije plaćala nikakve doprinose i poreze a sa druge strane dobijala donacije od države koje su neretko bile veće od godišnje plate svih radnika“.

  • Godinama smo čekali vest o početku proizvodnje novog modela. Tu vest smo konačno dočekali ali smo ujedno saznali da kompanija želi da obustavi proizvodnju u naredne dve godine i da želi da otpusti skoro sve radnike, nudeći, u najmanju ruku, čudne socijalne programe… Osim problema oko gole egzistencije, još više nas boli bahato ponašanje poslodavca koji svoj cilj želi da ostvari zaobilazeći zakone Republike Srbije a uz prećutno odobravanje same vlasti – navodi Stanić koji je inače radnik kragujevačke fabrike automobila. Zato su, dodaje on: – Prvi put od kada postoji fabrika, svi sindikati i svi predstavnici radnika smo jedinstveni da, ako već treba da napustimo fabriku, tražimo da naplatimo bar deo izgubljenog zdravlja.

Na kraju svog pisma predsednik Sindikata metalaca „Nezavisnost“ ukazuje da bi zaposlenima u kragujevačkoj fabrici mnogo značila podrška svih evropskih sindikata a naročito iz onih zemalja u kojima Fiat ima svoje fabrike.

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Sindikati zatražili od Saveta REM da razreši Upravni odbor RTV
Vredne sindikalne aktivistkinje: Izborna skupština Sekcije žena GS PPI NEZAVISNOST

Kategorije

Izbornik