Sindikat

Sindikati Ziđina pripremaju masovne radničke proteste

 

Menadžment kineske kompanije Ziđin Kuper u Boru nije prihvatio zahtev svih sindikata u toj firmi da povuče svoj novi pravilnik o radu od 15. decembra zbog čega će sindikati, to je gotovo izvesno, sutra javno najaviti masovne radničke proteste, saznaje portal Nezavisnost.org

Sindikati zaposlenih u Ziđinu organizovaće sutra (sreda 21. decembar) konferenciju za novinare ispred zgrade direkcije kompanije u Boru na kojoj će saopštiti svoje akcije.

Podsećamo da su sindikalne organizacije ove kompanije 16. decembra obavestile Vladu i resorna ministarstva privrede, energetike i rada da je poslovodstvo Ziđin Kupera donelo novi pravilnik o radu kojim se radnicima znatno umanjuju zarade i druga prava, čime je poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sindikati su zatražili da iz Vlade hitno reaguju i zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se sporni akt stavio van snage i nastavili jednostrano prekinuti pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

Beleži: novinar Svetozar Raković 

Izvor: https://nezavisnost.org/

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj svetskoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

MOR: Za dostojanstven rad u korišćenju i čuvanju potencijala prirode
U Novom Sadu održana zajednička sednica Izvršnog i Pokrajinskog odbora UGS NEZAVISNOST

Kategorije

Izbornik