Najnovije

Sindikati Ziđin Koper najavili protest za 27. decembar

 

Radnički protest u kompaniji Srbija Ziđin Koper u Boru počeće 27. decembra ukoliko poslodavac ne povuče novi pravilnik o radu, odlučili su reprezentativni sindikati u tom preduzeću

Saopštavajući svoju odluku na današnjoj konferenciji za medije sindikalni predstavnici su rekli da od Vlade Srbije i resornih ministarstava očekuju da se uključe u rešavanje tog problema.

Konferenciji za novinare održanoj ispred generalne direkcije borske kompanije prisustvovali su brojni nezadovoljni radnici. Oni traže poništavanje novog pravilnika i da se rast njihovih zarada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Srbije da se od 1. januara zarade povećaju za 14,3 procenata. Za radnike je neprihvatljiv predlog menadžmenta Ziđina da se zarade linearno povećaju za oko 5.000 dinara.

Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić naveo je da je poslodavac jednostrano doneo novi pravilnik o radu bez razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

  • Ovde smo da odbranimo pravo na dostojanstven rad i zaradu ne samo rudara i metalurga, nego i radnika u celoj Srbiji – rekao je Gavrić uz ocenu da kineski poslodavci u Srbiji imaju loše savetnike.

Gavrić je naglasio da je nacrt kolektivnog ugovora koji je poslodavac predložio sindikatima Ziđin Kopera bila „nepristojna ponuda“ jer su pola stvari iz ranijeg kolektivnog ugovora eliminisali, a pola ubacili u svoj novi pravilnik.

  • To znači da će menjati pravilnik kako oni hoće, i sve što su zamislili to će i ostvariti ukoliko im se ne suprotstavimo – rekao je Gavrić, napominjući da su sindikati spremni za nastavak pregovora, ali da od protesta neće odustati do ispunjenja njihovih zahteva.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je da je prošle godine u pregovorima sa poslovodstvom kompanije i ministarstvima rudarstva, rada i privrede dogovoreno da niko neće  jednostrano da promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada potpisan. Međutim, kineski poslodavac sada pokušava da uradi suprotno.

  • Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija – kazao je Marković.

Sa skupa u Boru upućena je podrška rudarima Resavskih rudnika koji su zbog niskih zarada stupili u štrajk.

Izvor: Izvor: Nezavisnost.org

Foto: Nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

In memoriam: Zoran Stošić Vranjski (1936 – 2022) +
Somborsko Udruženje starih zanata “SOVOJ“ poziva na promociju tradicionalnih vrednosti

Kategorije

Izbornik