Najnovije

In memoriam: Zoran Stošić Vranjski (1936 – 2022) +

 

Zoran Stošić Vranjski, srpski slikar i pisac, rođen je 8. 7. 1936. u Vranju od oca Josifa, nastavnika muzike, i majke Jelene, poštanske službenice.

Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi 1961. (slikarski odsek u klasi prof. Ante Abramovića). Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. Samostalno je izlagao više od 130 puta.

Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Bio je redovan član Matice srpske. Njegova dela se čuvaju u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.

Dobitnik je nagrada i priznanja od kojih ze izdvajaju: Plaketa Oslobođenja grada Vranja, Oktobarska nagrada grada Sombora, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i dr.

Od 1992. Gradski muzej Sombor i Narodni muzej Vranje primaju Stošićeve radove u okviru legata. Ova dva muzeja 2018. zajednički izdala su monografiju umetnika pod nazivom “U prostranstvu slike”.

Osim u likovnoj umetnosti Stošić se izražavao kao veoma zanimljiv pisac likovne esejistike. Objavljene su mu knjige i sabrane rasprave o likovnoj umetnosti: Dvanaest testamenata gradu Vranju, Žitija slikara, Slikarska kazivanja, Prikazanja Fruškogorskih manastira i slikarska priključenija, Kosmos nad Vranjem.
Bavio se pedagoškim radom, radio je kao nastavnik likovnog vaspitanja u školama.

Posetio je u okviru svojih studijskih putovanja Austriju, Italiju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Slovačku, Grčku i Svetu Goru (Hilandar).

Prilikom boravka članova posade Apolo 15 u Novom Sadu (1976), Stošić je poklonio astronautima svoje slike inspirisane Mesečevim predelima. Jedan od astronauta, Džon Irvin, tada je izjavio: “Slike koje smo danas dobili zaista izgledaju kao teren na Hadlijevoj brazdi na koju smo se spustili!” Ovim povodom dobio je od NASA Medalju za slikanje kosmosa i priznanje od Smitsonovog instituta.

Prilikom agresije NATO na našu zemlju 1999. odrekao se ovih priznanja.

Umro je u Somboru 20. decembra 2022.

Legat Zorana Stošića u Gradskom muzeju Sombor broji 89 slika, 55 crteža i bogatu dokumentaciju o životu i radu ovog umetnika.

Slikar kosmosa i pravoslavnih monaha, pomirio je u svom radu moderni izraz, čak u veoma smelim rešenjima u ključu asocijativnog slikarstva i apstrakcije, sa duhovnim vertikalama usmerenim prema večnim istinama. Slikarstvo kosimičkih predela obasjanih svetlošću koja nema svoj fizički izvor spajalo se sa licima monaha i njihovom duhovnom svetlošću. Stošić je, možemo to zaključiti, bio slikar svetlosti i svetosti.

Ispraćaj Zorana Stošića Vranjskog je u- petak, 23. decembra 2022. u 14 časova iz kapele na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

Njegovoj porodici: supruzi Veri, sinu Aleksandru, snahi Jasmini i unuci Teodori, kao i rodbini i prijateljima, Gradski muzej Sombor upućuje najdublje saučešće.

Najdublje saučešće porodici i rodbini Zorana Stošića Vranjskog izjavljuju Udruženje “PODIUM“, Novi Radio Sombor, Granski sindikat KUM-Kultura, umetnost, mediji “Nezavisnost“.

~ Neka mu je večna slava i hvala za sve ~

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Odbornici Skupštine grada Sombora usvojili budžet za 2023.
Sindikati Ziđin Koper najavili protest za 27. decembar

Kategorije

Izbornik