Najnovije

Odbornici Skupštine grada Sombora usvojili budžet za 2023.

 

U Velikoj sali zgrade Županije danas je održana 21. sednica Skupštine grada Sombora kojom je predsedavao predsednik gradske skupštine Zoran Rus. Odbornici su odlučivali o 22 tačke dnevnog reda

Skupština grada Sombora usvojila je Odluku o gradskom budžetu za 2023. godinu. Prema ovoj odluci procenjeno je da će obim gradskih prihoda iznositi četiri milijarde, 824.334 miliona dinara.

U strukturi procenjenih prihoda najveći obuhvat zauzimaju porezi, a u okviru njih, porez na zarade.

Struktura procenjenih prihoda za budžet 2023. godine – prihodi iz svih izvora finansiranja: porezi ukupno čine 3.218.851 dinara. Od toga, porezi na dohodak, dobit i kapitalne dobitke 2.235.270 dinara, u okviru kojeg je porez na zarade u iznosu od 1.947.000 dinara, porez na prihode od samostalne delatnosti 145.200 dinara a porez na ostale prihode 130.000.000 dinara.

Porez na fond zarada – uplate zaostale iz prethodnog perioda, 110.000 dinara.

Porezi na imovinu 792.500 dinara: porez na imovinu je 600.000 dinara, porez na kapitalne transakcije 177.401 dinara. Porezi na dobra i usluge 120.970 dinara, drugi porezi, 70.000 dinara.

Budžet je i u 2023. godini planiran sa razvojnim karakterom, sa značajno povećanim kapitalnim ulaganjima, što će obezbediti zadržavanje dinamike investicione aktivnosti i samim tim će omogućiti nastavak privrednog rasta.

Globalna raspodela na rashodnoj strani bruto budžeta, u okviru kojih su obuhvaćena sredstva budžeta Grada, sopstvena sredstva budžetskih korisnika i sredstva iz ostalih izvora finansiranja,  je isplanirana na sledeći način: Gradska uprava, Izvršni organ, Skupština i Gradsko pravobranilaštvo 533.129 dinara što iznosi ukupno 11,05%, komunalna oblast  1.667.853.500 ili 34,57%, društvene delatnosti 1.238.669.500 odnosno 25,67%, obrazovanje 893.750 što daje 18,53% i rashodi opšte namene 490.932 hiljade dinara, to jest10,18%.

Gradska uprava, Izvršni organ, Skupština grada i Gradsko pravobranilaštvo, u odnosu na ukupan budžet, ostvarili su, kako je rečeno, značajne uštede zahvaljujući restriktivnim merama potrošnje u prethodnom periodu, pa su i sredstva za 2023. godinu tako planirana.

Gradski budžet za 2023. godinu najznačajnija izdvajanja, koja zahvataju i najveći procenat sredstava, usmerava za komunalnu oblast, jer prioritet lokalne samouprave predstavljaju kapitalni investicioni projekti. Neki od najznačajnijih planiranih projekata koji će biti finansirani sredstvima budžeta Grada Sombora, uz sufinansiranje Pokrajine i Republike, su izgradnja cevovoda od Svetozara Miletića do Stanišića, nastavak izgradnje puta Stapar – Sivac kao i rekonstrukcija fiskulturne sale Srednje tehničke škole, izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, novih kružnih tokova, te adaptacija i dogradnja vrtića u Sportskoj ulici na Novoj Selenči.

Značajna sredstva prema ovoj odluci izdvojena su u okviru društvenih delatnosti i u oblasti oblasti obrazovanja u odnosu na ukupna budžetska sredstva: kultura 7,16%. fizička kultura 6,25%, predškolsko vaspitanje 7%, osnovno obrazovanje 7,21%, srednje obrazovanje 2,59%, socijalna i dečija zaštita 7,83%.

Finansiranjem određenih kategorija materijalno najugroženijih sugrađana i tokom 2023. godine olakšaće se, rečeno je, život jednog dela stanovništva, gde se pre svega misli na sredstva izdvojena za funkcionisanje narodne kuhinje u gradu i distribuciju prehrambenih paketa u naseljenim mestima, jednokratnoj novčanoj pomoći korisnicima usluga Centra za socijalni rad, kao i rešavanje stambenih potreba socijalno ugroženih lica – nabavka građevinskog materijala, regresiranje putnih troškova đaka srednjih škola, jednokratne naknade za nezaposlene porodilje, finansiranje potreba inkluzivnog obrazovanja, roditeljski dodatak za prvorođeno dete, pomoć i nega u kući, subvencije za nabavku energenata socijalno ugroženih lica, sredstva za realizciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Sombora.

Odbornici su dali saglasnost i na programe poslovanja javnih komunalnih preduzeća „Čistoća“, „Energana“, „Parking servis Sombor“, „Prostor“, „Vodokanal“, „Vodovod“ i „Zelenilo“, kao i na pravilnike o radu javnih komunalnih preduzeća „Vodovod“, „Prostor“ i „Parking servis Sombor“, a prihvaćen je i predlog godišnjeg plana rada Komunalne milicije grada Sombora.

Data je i saglasnost na programe rada Turističke organizacije grada Sombora, Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, javnih ustanova u oblasti društvenih delatnosti – Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, Narodnog pozorišta Sombor, Galerije „Milan Konjović“, Istorijskog arhiva Sombor, Gradskog muzeja Sombor, Kulturnog centra „Laza Kostić“, Sportskog centra „Soko“, Centra za socijalni rad Sombor, Apotekarske ustanove Sombor i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora.

Za novog člana Gradskog veća za oblast poljoprivrede izabran je Jovan Keča, a za direktorku Javnog komunalnog preduzeća „Prostor“ Sombor imenovana je Snežana Cico.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Održan prvi godišnji radni sastanak članica mreže „Zelena stolica“
In memoriam: Zoran Stošić Vranjski (1936 – 2022) +

Kategorije

Izbornik