Najnovije

Састанак Иницијалног одбора симпозијума за обнову Лектората и Катедре македонског језика у Србији

 

  • У организацији Удружења Македонаца Западнобачког округа ПЕЛА, 28.новембра 2023.године, одржан је састанак Иницијалног одбора за обнову Лектората и Катедре македонског језика у Србији. На иницијативу интелектуалаца, јавних радника, Македонаца и Срба у С. Македонији и Србији, апелом чланова Друштава књижевника Македоније и Србије, универзитетских професора, бројне Македонске заједнице у Србији, студената факултета, покренули смо решавање проблема одсуства Лектората за македонистику, који је постојао пре 30 година, за шта постоји расположење обеју држава

Иницијални одбор чине доскорашњи директор Македонске издавачко информативне агенције у Србији, акредитовани дописник Македонске радио телевизије, чланови Друштва књижевника С. Македоније и Србије, компетентни професори са београдског, новосадског и скопског универзитета и Семинара македонског језика у Скопљу, као и представници Удружења Македонаца Западнобачког округа у Сомбору. План је, да се у Сомбору, на Педагошком факултету, одржи симпозијум на којем ће еминентни стручњаци расправљати на ову тему, са циљем да се актуелизује проблем и покрене његово промптно решавање. У нади да симпозијум можемо да реализујемо ове године, обратили смо се релевантним инстанцама за финансијску подршку, аплицирали на расписане конкурсе, од Националног савета Македонске заједнице у Србији, преко секретаријата АП Војводине и министарстава Србије, до Министарства спољних послова, одељења за дијаспору Р.С. Македоније. На жалост, средства нису стигла, чекамо још одговор Министарства за људска и мањинска права Србије. Једино је Град Сомбор препознао значај одржавања овог скупа и новчано омогућио одражавање састанка Иницијалног одбора.

Надамо се да ће средства за симпозијум, којег подржава и амбасада Р.С. Македоније у Београду, бити обезбеђена за следећу годину и да ће симпозијум бити одржан. Били бисмо срећни да убрзамо обнављање Лектората и Катедре, да сачувамо језик који је круцијални елемент идентитета сваког народа, да унапредимо македонски језик посебно међу Македонцима у Србији који га све мање говоре. Катедра македонског језика постоји у суседним државама, бројним државама Европе, као и у Америци, Канади, Аустралији, те је најприродније да постоји и у најближој Србији.

Захвални смо Граду Сомбору који беспоштедно подржава сваку манифестацију нашег удружења и доприноси да се на нашем простору чује македонска реч и на тај начин омогући да Македонци активно учествују у мултикултуралном животу Сомбора.

За ПЕЛУ,

Др Лилјана Соколова, председница


  • Projekat „Na licu mesta“ sufinansiran je iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

12 saobraćajnih nezgoda prošle sedmice na području ZBU Okruga
Protiče asfaltiranje puta Bački Monoštor – Kupusina

Kategorije

Izbornik