Najnovije

Saopštenje žirija za dodelu nagrade „Poezija vinom obojena” za 2023.

 

  • Na konkurs za pesmu o ljubavi i vinu, pod geslom „Poezija vinom obojena” u organizaciji Udruženja građana Informa i Gradske biblioteke Karlo Bijelicki” u Somboru, ove godine stiglo je više od 140 pesama od 119 autora iz Srbije i drugih zemalja

Stručni žiri u sastavu: Dragan Babić, Goran Malbaša i Saša Radojčić (predsednik), doneo je 11. avgusta 2023. jednoglasnu odluku o širem izboru autora u konkurenciji za nagrade.

To su: Aleksandar Gabona, Aleksandra Vujisić, Dragan Veličković, Ivana Milankov, Jelena Đorđević, Jovana Simić Rusa, Marija Lazarević, Olivera Marić, Renata Cvetkov, Silvana Marijanović, Tatjana Lekić i Čedomir Janičić.

Posle još dva kruga vrednovanja, stručni žiri je jednoglasno odlučio da dobitnici nagrade na konkursu „Poezija vinom obojena 2023” budu sledeći autori:

Silvana Marijanović, pesma „U vinograde”, prva nagrada;

Ivana Milankov, pesma „Za moj imendan”, druga nagrada;

Olivera Marić, pesma „U odsustvu”, treća nagrada;

Aleksandar Gabona, pesma „Vino i voda”, posebna nagrada.

Žiri sa zadovoljstvom konstatuje da je istrajnost organizatora konkursa počela da donosi plodove, i da ovaj pesnički konkurs svake godine raste ne samo brojem prijavljenih autora i njihovih radova, već i kvalitetom. Najava tog kvalitativnog skoka uočena je još prošle godine, kada je prvonagrađeni autor bio Petar Matović, jedan od najvažnijih mlađih pesnika u Srbiji. Ove godine među prijavljenima na konkurs bilo je, po saznanjima članova žirija, najmanje 30 autora koji su objavili najmanje po jednu knjigu pesama (mnogi i više knjiga), desetak članova profesionalnih udruženja pisaca (Srpsko književno društvo, Udruženje književnika Srbije, Udruženje književnika Republike Srpske, Društvo književnika Vojvodine), a neki od učesnika su od ranije dobitnici pesničkih i književnih nagrada. Konkurs „Poezija vinom obojena” polako ulazi u glavne tokove književnosti, bar po kvalitetu radova.

Poetičko i generacijsko šarenilo donekle preslikava i četvoro nagrađenih autora. Uz Ivanu Milankov, nesumnjivo pesnikinju sa imenom koje najviše znači u književnom svetu, tu je troje mlađih autora. Mlađih, ali sa već znatnim književnim iskustvom, i važnim nagradama.

Pobednička pesma Silvane Marijanović „U vinograde” je pesma o ljubavi (ili bi trebalo da kažemo: ljubavna pesma), o ljubavi koja prelazi prepreke i koja bi mogla da se kruniše u ambijentu jednog vinograda, gde bi se dvoje ljubavnika prepustili tome da „malo mjesec gledamo i malo grozdove slatke i jedemo”. O slasti je, dakle, reč, a taj ukus imaju i vino i ljubav, možda i poezija. Geslo konkursa je uzorno reflektovano u pobedničkoj pesmi. Stihovi Silvane Marijanović ostvareni su jednostavnim, živim slikama, sa blagom notom humora i još blažom ironijom. Jasan iskaz, neopterećen preteranim stilskim figurama, jedan je od kvaliteta njenog pesničkog glasa.

Žiri čestita nagrađenima i zahvaljuje se na učešću svim ostalim autorima koji su doprineli da konkurs „Poezija vinom obojena” nastavi svoj rast. Da nazdravimo u to ime. Živeli!

Beleži: Inja Firanj


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Tradicionalna manifestacija „Dani krsturske paprike“ 19. avgusta u centru Ruskog Krstura
U Monoštoru nastupom „Amadeus benda“ spuštena zavesa na 18. Bodrog fest

Kategorije

Izbornik