Sindikat

Protest Sindikata RTS “Nezavisnost”: Za veće plate i dostojanstven rad

 

  • Radnici Radio-televizije Srbija protestovali su u sredu 5. aprila na poziv Sindikata “Nezavisnost” zahtevajući veće plate, bezbednije uslove rada i poštovanje kolektivnog ugovora, podsetivši da ih je država “preskočila” prilikom povećanja plata u javnom sektoru 

Učesnicima protesta u holu zgrade RTS-a u Takovskoj obratio se glavni poverenik Sindikata RTS “Nezavisnost” Dane Markovski koji je ukazao da višemesečni sindikalni napori za poboljšanje materijalnog položaja i drugih prava zaposlenih u toj medijskoj kući nisu doneli rezultate zbog nerazumevanja rukovodstva.

  • Nismo uspeli da se dogovorimo ni oko jedne stvari i zato smo se opredelili za protest. Mislim da nema čoveka ni sindikata u Radio-televiziji Srbije koji ne može da stane iza naših pet zahteva – rekao je Markovski.

On je podsetio da su zahtevi poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, pravo na dostojantven i bezbedan rad, poštovanje kolektivnog ugovora, pravedna i realna sistematizacija poslova i očuvanje RTS-a.

  • Naš prvi zahtev je u vezi sa nečim što nas najviše pogađa i boli a to je što menadžment RTS-a nije našao za shodno da nagradi, odnosno plati rad svojih radnika u uslovima vioskog rizika zbog pandemije. Neki su dobili povećanje plata ali za nas nije bilo razumevanja. Prosečna zarada u našoj kući je 66.000 dinara i svako od nas zna koliko mu fali da zajedno sa svojom porodicom lakše odoli ovoj inflaciji koja je sigurno veća od 30 procenata iako nas uveravaju da je upola manja – istakao je Markovski.

Glavni poverenik “Nezavisnosti” u RTS-u je podsetio da svakog dana neko protestuje a da radnici RTS-a to nisu činili poslednjih desetak godina iako im se grubo narušavaju prava – skraćuju se godišnji odmori, ne plaća se rad pod rizikom i nema povećanja zarada. Kolektivni ugovor u RTS-u je, kako je kazao, verovatno najbolji u medijskoj industriji, ali se ne poštuje.

  • Sramota je da danas imamo manje dana godišnjeg odmora nego pre 20 godina. Uslovi rada su sve teži a računa nam se kao da živimo i radimo na Zlatiboru u spa centrima”, kazao je Markovski.

Govoreći o zahtevu da se napravi pravedna i realna sistematizacija poslova u RTS-u poverenik “Nezavisnosti” je naveo da je nedavno na poziv sindikata inspekcija ukazala da nijedan opis posla nije ispravan.

  • Svako u uvogovoru o radu ima nešto više dodato u odnosu na ono što mu stoji u sistematizaciji posla. Za to je isključivo odgovoran poslodavac. Imali su vremena da na naša upozorenja urede sistematizaciju kao i da uvedu nove tehnologije jer televizija napreduje svakog dana. Ništa nisu uradili i sada zahtevamo što hitniju i što realniju sistematizaciju poslova sa preciznim bodovanjem i koeficijentima za svako radno mesto. Nedopustivo je da se koeficijenti zarada cele proizvodnje programa, računajući i režiju a izuzimajući urednike, kreću od 2,4 do 4,1 dok je prosečni koeficijent u celom RTS-u 4,1. Sramota je da sada niko u proizvodnji nije iznad prosečnog koeficijenta – naglasio je Markovski.

Povodom poslednjeg zahteva – očuvanje RTS-a – poverenik “Nezavisnosti” je upozorio da je prosečna starost zaposlenih dostigla 52 godine.

  • Za desetak godina će pola zaposlenih otići u penziju. Kako da očuvamo RTS ako ne primamo mlade ljude, odnosno ako ljudi treba da rade do svoje 50-e godine na privremenim i povremenim poslovima – zaključio je Dane Markovski pozivajući zaposlene da podrže sindikate u naporima da se izbore za pomenute zahteve: “Niko drugi vam neće pomoći osim sindikata”.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” Darko Šper podržao je zahteve protesta porukom “ništa o vama bez vas”. Šper, koji je zaposlen u Radio-televiziji Vojvodine (RTV), kazao je da je situacija u toj medijskoj kući još gora nego na RTS-u, ali da pomenuti zahtevi podjednako važe za radnike u oba javna servisa.

  • Dobro znamo da su svima u javnom sektoru od početka godine plate povećane za minimum 12,5 odsto, osim radnicima RTS-a i RTV-a – napomenuo je Šper.

Dodao je da su se tim povodom reprezentativni sindikati obratili ministru kulture koji je lakonski odgovorio da su javni servisi nezavisni, za njih važi poseban zakon i imaju svoje menadžmente i upravne odbore koji treba da povećaju taksu za javni servis itd.

  • A kako je bilo pre desetak godina kada su nam smanjili plate za 10 odsto. Niko nam tada nije pokazao papir na osnovu koga su nam godinama umanjivali plate – naveo je predsednik GS KUM.

Šper je dodao da rukovodstva oba javna servisa moraju hitno da reše goruća pitanja ili će, kako je naglasio, “imati posla sa ukupno 4.000 zaposlenih”. 

  • Možda su radnici u tim kućama nekada dobro živeli, ali danas smo u prekarnom položaju i živimo veoma loše dok oni koji upravljaju javnim medijskim servisima, kako čujemo, dele međusobno milione ne misleći na nas – zaključio je Darko Šper.

Kao i Markovski, Šper je pozvao na sindikalno jedinstvo i solidarnost: “Laže vas svako ko kaže da će neko drugi da vam reši probleme”.

Na skupu je zaključeno da se rukovodstvu RTS-a da rok od 15 dana za ispunjenje zahteva. Ukoliko se zahtevi ne ispune, sindikati će naknadno odlučiti o nastavku protestnih akcija.

Novirar: Svetozar Raković 

Izvor: UGS Nezavisnost, GK KUM Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Poseta povereništvu GOODYER „Nezavisnost“u Kruševcu
Protest upozorenja radnika Petrohemije: Traže veće i stalne zarade

Kategorije

Izbornik