Ekonomija

Tanasković: Počele prijave za premiju za mleko, do kraja nedelje i za davanja po hektaru

 

  • Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na početku ove sedmice da je raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal preko eAgrara, ali ujedno najavila i da će u petak, 7. aprila biti raspisan i javni poziv za davanja po hektaru

Subvencija za mleko za prvi kvartal će trajati do 18. aprila – pojašnjava ministarska Tanasković i dopunjuje:

  • Mislim da je to jako bitna stvar, to je prva subvencija koju puštamo kroz eAgrar. Nadam se da će biti uspešno završena.

Tanasković je objasnila da se prijave za premiju za mleko, kao i do sada, podnose preko mlekara, a postoji i mogućnost neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača.

Ministarka Tanasković je poželela sreću administraciji i poljoprivrednicima, i navela da se na eAgrar, odnosno u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) prijavilo više od 220.000 poljoprivrednika, i istakla da su to uglavnom stočari koji se bave mlečnim govedarstvom.

Tanasković je najavila i da danas na sednici Vlada Republike Srbije usvoja novu uredbu, koja će omogućiti da se za davanja po hektaru prijave svi poljoprivrednici koji su registrovali gazdinstvo do 31. marta ove godine.

Prethodno je bilo propisano da za ovu vrstu subvencija u 2023. godini mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja su bila registrovana do septembra 2022. godine.

  • Do sada su poljoprivrednici dobijali po hektaru sa upisom na septembar prethodne godine, mi smo to sada pomerili kako bi mogao veći opseg poljoprivrednika da dobije subvenciju – naglasila je ministarka.

Sva poljoprivredna gazdinstva koja su prijavljena sa 31. martom, će moći da se prijave za subvenciju po hektaru, koja iznosi ukupno 9.000 dinara – 6.000 dinara plus 3.000 dinara regres za gorivo, precizirala je Tanasković.

Tanasković je navela da će javni poziv za tu subvenciju krenuti u petak, 7. aprila i trajaće 40 dana, kako bi poljoprivrednici mogli da se prijave.

  • Ovo je važno da bi bio obuhvaćen veći opseg poljoprivrednika i da se ne bi zatvorila baza sa septembrom prošle godine, već da bi u duhu eAgrara, to bilo sa 31.martom ove godine. To je jako bitna stvar – kazala je Tanasković.

Kako je istakla, Ministarstvo na čijem je čelu, uz pomoć predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i cele Vlade, uspelo je da dobije novi opseg kojim će se pokriti što veći broj poljoprivrednika.

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Goran Vesić, resorni ministar na promociji projekta „Zaplovi Srbijom“: Izgradićemo marinu u Somboru
Međunarodni BEZ-GMO Samit 2023 biće održan 9 i 10. maja u Frankfurtu, Nemačka

Kategorije

Izbornik