Kultura

Promocija pesničke zbirke Ritual pred spavanje Katarine Pantović

 

  • Promocija pesničke zbirke Ritual pred spavanje Katarine Pantović biće održana u ponedelјak, 12. juna, u dvorištu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“

U drugoj pesničkoj zbirci Katarina Pantović bogatim i slikovitim jezikom precizno detektuje intimna pitanja: rastrzanost između pokreta i statičnosti, odlazaka i ostajanja, sadašnjosti i nagrizajućih uspomena. Neuspela anestezija iz koje nastaje ova poezija sustiče se s mistikom mora i sirove telesnosti. Lirska junakinja provodi vreme u mračnoj čauri samoosporavanja, erotike i potisnutog besa, Ispostavlјa se da beg od narušene ravnoteže možemo naći jedino u intimnim ritualima, pred spavanje. (Jelena Marinkov)

O knjizi će sa autorkom razgovarati Danijela Repman, književnica, a domaćin programa je Nataša Turkić, direktorka Biblioteke.

Početak programa zakazan je za 19 časova. U slučaju lošeg vremena program će biti održan u sali Dečjeg odelјenja (Trg cara Lazara 3).

Katarina Pantović (1994, Beograd) završila je osnovne i master studije iz komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde je trenutno na doktorskim studijama. Angažovana je u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu u zvanju istraživač-saradnik. Piše i objavlјuje književnu kritiku, esejistiku, naučne radove i poeziju u periodici, naučnim zbornicima i na internet portalima.

Objavila je pesničke zbirke Unutrašnje nevreme (edicija „Prva knjiga“, Matica srpska, 2019) i Ritual pred spavanje (Sumatra izdavaštvo, 2022), koje su se našle u najužem izboru svih važnih pesničkih nagrada („Matićev šal“, „Brankova“ nagrada, „Branko Milјković“, „Lenkin prsten“, „Bilјana Jovanović“…). Pesme su joj prevođene na nemački, francuski, španski, mađarski, italijanski i slovenački jezik i zastuplјene su u nekoliko domaćih i regionalnih antologija.

Za svoju poeziju, naučni rad i uspeh tokom studija dobila je više nagrada („Mladi Dis“ za najbolјi esej, Nagrada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za postignut uspeh tokom studija, „Brankova nagrada“ Matice srpske za najbolјi naučni rad).

Kao izvršna urednica sarađuje sa izdavačkom kućom Treći Trg, i članica je nekoliko žirija za književne nagrade.

Živi i radi u Beogradu.

Beleži: Inja Firanj


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Noć knjige u somborskoj Biblioteci
Turneja Slobodne zone Gradske biblioteke Karlo Bijelicki Sombor

Kategorije

Izbornik