Kultura

Turneja Slobodne zone Gradske biblioteke Karlo Bijelicki Sombor

 

  • 17. turneja Filmskog festivala Slobodna zona biće održana 12, 13. i 14. juna u dvorištu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u ulici Kralјa Petra I broj 11. U slučaju lošeg vremena program će biti održan u sali Dečjeg odelјenja Biblioteke (Trg cara Lazara 3). Sve projekcije počinju u 20:45 časova

12. jun, 20:45 – Prekovremeni rad – igr, r. Erik Gravel, Francuska, 88’

Džuli zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu, gde kao glavna sobarica užurbano i pedantno sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje održavajući ih besprekornim. Film čiju režiju potpisuje Erik Gravel smešta Džuli upravo u trenutak nacionalnog štrajka javnih prevoznika i razgovora za posao u struci na koji je upravo pozvana. Počinje njena trka s vremenom, i tu leži ceo zaplet: kao u odličnim akcionim filmovima, ova drama je nabijena tempom koji potcrtava sve one paradoksalne situacije u kojima se svaka osoba može naći – kako obezbediti sebi nešto ako konstantno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?

https://slobodnazona.rs/prekovremeni-rad/

13. jun, 20:45 – Pisanje vatrom – dok, r. Sušmit Goš, Rintu Tomas, Indija, 92’

Snažan dokumentarni film o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene. Žene Khabar Laharije, sve iz kaste Dalita („nedodirljivih“), spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Pisanje vatrom beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu. Film je savršeno predstavio kastni sistem u Indiji, star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju.

https://slobodnazona.rs/pisanje-vatrom/

14. jun, 20:45 – Ljubav, nemačke marke i smrt – dok, r. Džem Kaja, Nemačka, 96’

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku: s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom Ljubav, nemačke marke i smrt, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

https://slobodnazona.rs/ljubav-nemacke-marke-smrt/

Beleži: Inja Firanj


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Promocija pesničke zbirke Ritual pred spavanje Katarine Pantović
Svečani oproštaj Đure Parčetića, poznatog somborskog tamburaša i profesora tambure koji nakon 40 godina ide u penziju

Kategorije

Izbornik