Sindikat

Potpisan prvi kolektivni ugovor u kompaniji VOSSLOH-MIN

 

  • U niškoj kompaniji Vossloh-Min skretnice, nakon višenedeljnih pregovora, potpisan je prvi kolektivni ugovor

Ovaj nemački proizvođač opreme za šinske sisteme koji je svojevremeno preuzeo niško preduzeće MIN skretnice danas svoje proizvode isporučuje Železnicama Srbije kao i drugim železnicama u okruženju i Evropi.

Nedavno potpisanim kolektivnim ugovorom poslodavca i sindikata, inače prvim od privatizacije niškog preduzeća, unapređena su prava zaposlenih u odnosu na ona koja su do sada bila definisana pravilnikom o radu. Tako je, na primer, naknada za minuli rad povećana sa 0,4 na 0,5 odsto, za noćni rad sa 26% na 36 % i za prekovremeni rad subotom takođe sa 26% na 36 odsto. Ubuduće će prekovremeni rad nedeljom umesto po stopi od dosadašnjih 26% biti plaćen 120%, dok će dodaci za rad državnim praznicima umesto 11% iznositi 12%. Takođe su ugovorene jubilarne nagrade, solidarna pomoć i druge pogodnosti za radnike.

Kompanija Vossloh-Min skretnice ima 180 zaposlenih od kojih je više od 60 odsto njih organizovano u Sindikatu metalaca „Nezavisnost“.
Tokom pregovora odbor poverenika je imao pomoć i podršku GS metalaca i stručnih službi UGS „Nezavisnost“ čiji su predstavnici bili članovi sindikalnog pregovaračkog tima.

Izvor i fotografije: GS Metalaca NEZAVISNOST


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

EKS: Novac iz fondova EU samo kompanijama koje poštuju radna prava
Sindikati Republičkog geodetskog zavoda: Katastar u rukama privatnih izvršitelja?

Kategorije

Izbornik