Sindikat

Poseta nemačkom sindikatu IG Metal: Budućnost kompanije Leoni?

 

  • Predstavnici GS metalaca „Nezavisnost“ sastali su se sa predstavnicima nemačkog sindikata IG metal povodom nagoveštene prodaje kompanije Leoni u Srbiji austrijskoj grupaciji Pierer Mobiliti

Predstavnici Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ – predsednik Slobodan Miladinović i Aleksandar Todić, posetili su početkom jula na poziv nemačkog sindikata IG Metal njihovu kancelariju u gradu Švabah.

Povod posete i razgovora sa kolegama iz IG metala je nagoveštena prodaja kompanije Leoni, koja ima pogone i u Srbiji, austrijskom biznismenu Stefanu Piereru u čijem su portfoliju kompanije KTM motori, Husqwarna i drugi brendovi, takođe prisutni u našoj zemlji.

Firma Leoni AG, poznata po proizvodnji žice i kablova za automobilsku industriju, već duže vreme je u dugovima koji prete da ta kompanija sa više od 70.000 radnika ode u stečaj. Rešenje je nađeno u preuzimanju kompanije Leoni žičani sistemi od grupacije Pierer Mobiliti.

Kompanija Leoni u Srbiji zapošljava oko 13.000 radnika pa je za GS metalaca „Nezavisnost“ bilo izuzetno važno i korisno da sa kolegama iz IG metala u Švabahu razmene informacije o narednim mogućim dešavanjima sa tom korporacijom.

Sagovornici sindikalaca metalaca Nezavisnosti bili su Fric Špis, prvi čovek IGM Švabah i član nadzornog odbora Leoni AG, Jens Lindeman, sekretar IG metal Švabah i koordinator Evropskog saveta zaposlenih, Leoni AG , Mark Dišner, predsednik saveta zaposlenih IG Metal u koncernu Leoni i predsednik Evropskog saveta zaposlenih Leoni AG.

Predsednik GSM Slobodan Miladinović koji je i glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u fabrici Leoni u Prokuplju imao je priliku da iz prve ruke dobije informacije od najkompetenijih ljudi koji predstavljaju zaposlene i sindikat u koncernu Leoniju AG. Dogovoreni su dalji koraci saradnje a konkretno i da Miladinović ubuduće učestvuje u radu Evropskog saveta zaposlenih u svojstvu aktivnog posmatrača (pravo da se informiše i da informiše). Inače, predstavnik iz Srbije ne može imati pravo glasa pri donošenju odluka zato što naša zemlja nije članica Evropske unije.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Rukovodstvo UGS „Nezavisnost“ u poseti povereništvima u Bujanovcu
Osnivanje evropskih radničkih saveta u sektoru javnih službi

Kategorije

Izbornik