Sindikat

Politički forum Ujedinjenih nacija o održivom razvoju uspešan za sindikate

 

  • Politički forum na visokom nivou o održivom razvoju (HLPF) održan u Njujorku okončan je povoljno za sindikate nakon što je Ministarska deklaracija HLPF-a uvažila sindikalne smernice za novi društveni ugovor, saopštila je Međunarodna konfederacija sindikata

HLPF je glavna platforma UN za održivi razvoj koja ima centralnu ulogu u praćenju i pregledu implementacije Agende za održivi razvoj do 2030. i njenih Ciljeva održivog razvoja (SDG). U radu HLPF-a koji protiče pod pokroviteljstvom Ekonomskog i socijalnog saveta UN (ECOSOC) učestvuju predstavnici svih država članica UN, kao i predstavnici organizacija civilnog društva. Tema Foruma 2022. održanog tokom prve polovine jula bila je „Oporavak od pandemije COVID-19 i unapređenje pune implementacije Agende za održivi razvoj 2030.“

Stavovi i preporuke koje su sindikalni predstavnici saopštili na skupu u Njujorku zasnovani su na poznatim radničkim zahtevima za kreiranje novog društvenog ugovora na kojem bi počivala izgradnja stabilne globalne ekonomije sa punom i dostojanstvenom zaposlenošću.

Delegacija MKS-a je imala posebno zapaženu ulogu na sesiji o finansiranju. Paola Simoneti, direktorka MKS-a za ravnopravnost, istakla je važnost javnih investicija u otvaranje novih radnih mesta, potrebu restrukturiranja i otpisivanja dugova, kao i povećanje ulaganja u socijalnu zaštitu i usklađivanje svih investicija sa osmim ciljem održivog razvoja (SDG 8) koji je posvećen dostojanstvenom radu i ekonomskom rastu.

Prva sedmica HLPF-a bila je posvećena razmatranju pet ciljeva održivog razvoja: pristupu obrazovanja (SDG 4), rodnoj ravnopravnosti (5), očuvanju života u vodi (14), očuvanju života na zemlji (15) i partnerstvu za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja (17). Iako nije bio uključen u program debate, o cilju 8 se govorilo u većem delu diskusije upravo zahvaljujući intervencijama delegata MKS-a.

Sindikalna predstavnica iz Južne Afrike Zingisva Losi imala je veoma zapaženo izlaganje na sesiji o reviziji cilja 5, podelivši prioritete za postizanje rodne ravnopravnosti na poslu koja uključuje jednake plate i iskorenjivanje rodno zasnovanog nasilja. Na sesijama o očuvanju života u vodi i na kopnu filipinski sindikalni predstavnik Julius Cainglet i Somalijac Omar Faruk Osman govorili su o značaju ulaganja u radna mjesta u sektoru zaštite biodiverziteta i obnavljanje ekosistema. Senegalka En Sesil Koli naglasila je centralni značaj cilja 8 za inkluzivne politike oporavka od krize izazvane pandemijom i klimatskim promenama.

Druga nedelja Foruma bila je posvećena nacionalnim pregledima vlada o sprovođenju ciljeva održivog razvioja u konkretnim zemljama. Nekolicini delegata MKS-a uspelo je da predstave preporuke svojih organizacija na osnovu nacionalnih sindikalnih izveštaja o ciljevima održivog razvoja, koji su sakupljeni u publikaciji “Pogled sindikata na ciljeve održivog razvoja“. S tim u vezi, sindikalka iz Urugvaja Vivijana Rumbo dovela je u pitanje tvrdnju svoje vlade da je uspešno upravljala pandemijom ukazujući da je u zemlji došlo do porasta siromaštva. Marita Gonzalez iz Argentine pozvala je sve aktere u Argentini da prevaziđu međusobne razlike koje „izlažu decu, žene, omladinu i starije dubljem siromaštvu i većoj nejednakosti“. Izlaganje Omara Faruka Osmana uključilo je potresan opis životne stvarnosti žena, dece i radnika u Somaliji. Slična je bila diskusija Sučang Butale iz Bocvane koji je osporio zvaničan izveštaj svoje vlade ukazujući na mračnu realnost sa kojom se suočavaju radnici, posebno radnice u toj afričkoj zemlji, četvrtoj u svetu po nejednakosti i najgoroj u pogledu nasilja nad ženama.

MKS je saopštila da će nastaviti da pomno prati globalni napredak u pogledu Ciljeva održivog razvoja. U saopštenju se napominje da će naredna 2023. godina biti izuzetna jer će Ujedinjene nacije sazvati drugi samit šefova država i vlada svih članica UN na temu Ciljeva održivog razvoja.

Novinar Svetozar Raković 

Izvor: MKS/UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

EKS: Surovo leto za 38 miliona radnika koji ne mogu da priušte odmor
Dragan Čabrić u Nišu: – Jedinstveni po svim pitanjima

Kategorije

Izbornik