Sindikat

EKS: Surovo leto za 38 miliona radnika koji ne mogu da priušte odmor

 

  • Više od 38 miliona zaposlenih građana Evrope ne može sebi da priušti nedeljni odmor, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske konfederacije sindikata (EKS)

Rastući troškovi života povećavaju pritisak na zaposlene među kojima kontinuirano raste broj onih koji prijavljuju da sve teže sastavljaju kraj s krajem i da ne mogu da priušte ni odmor od sedam dana.

Udeo stanovništva koji iz finansijskih razloga sebi nije mogao da priušti odmor porastao je od 2019. godine u više od polovine zemalja članica Evropske unije, dok se broj zaposlenih koji to nisu mogli porastao u 11 zemalja.

Najviše radnika koji ne mogu da “pobegnu” nedelju dana od posla je u Italiji – 8 miliona, zatim u Španiji – 4,6 miliona, Francuskoj – 4,1 miliona, Rumuniji – 3,9 miliona i Grčkoj – 1,6 miliona.

Stav EKS je da se ova sumorna statistika poklapa sa porastom udela u profitu evropskih kompanija, što znači da su rukovodioci i akcionari prisvajali više novca na štetu radnika.

Istraživanje je zasnovano na analizi koju je Evropski sindikalni institut uradio koristeći „mikropodatke“ Eurostata (biro za statistiku EU) koji nisu javno dostupni.

Iz EKS ocenjuju da je “velika verovatnoća da će siromaštvo na odmoru postati još gore zbog rasta troškova života i inflacije”. Zato najveća evrospka sindikalna centrala naglašava potrebu da radnici širom Evrope ovog leta dobiju pristojno povećanje plata.

Komentarišući nalaze istraživanja, zamenica generalnog sekretara EKS Ester Linč je rekla da je milionima zaposlenih teško zbog činjenice da ne mogu sebi priuštiti pauzu za odmor sa svojim porodicama.

„Godišnji odmor ne bi trebalo da bude luksuz, već važan deo brige o zdravlju radnika, koji nije ostvarljiv za mnoge ljude koji se bore da obezbede hranu i plate stanarine. Istovremeno, život je plaža za gazde koji su iskoristili pandemiju da u džep sklone još više profita koji im obezbeđuje njihova radna snaga. Rastuća nejednakost u korišćenju odmora pokazuje da evropska ekonomija ne radi u interesu zaposlenih ljudi”, ocenila je Linč.

EKS smatra da je na EU i nacionalnim vladama odgovornost zaštite i jačanja kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina da zaposleni dobiju svoj pravičan udeo kako bi mogli da uživaju u životu umesto što bukvalno preživljavaju.

„Bez pravičnog povećanja plata, poslodavci i političari će se nakon povratka sa svojih letnjih odmora na jesen suočiti sa nezadovoljstvom radnika”, zaključila je Ester Linč.

Novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

MKS osudila likvidaciju nezavisnih sindikata u Belorusiji
Politički forum Ujedinjenih nacija o održivom razvoju uspešan za sindikate

Kategorije

Izbornik