Sindikat

Početak pregovora o novom iznosu minimalne cene rada

 

  • Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije prihvatio je zajedničku inicijativu dva reprezentativna sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije za otpočinjanje rada na analizama i pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada

Prvi sastanak pregovaračkih timova biće održan u petak, 19. maja 2023. godine u Palati Srbija. Na 115. redovnoj sednici Saveta održanoj 24. aprila, predstavnici UGS NEZAVISNOST i SSSS su pokrenuli inicijativu da se usled značajnih promena elemenata po osnovu kojih je utvrđena minimalan cena rada za 2023. godinu, otpočne sa pregovorima za utvđivanje nove minimalne cene rada.

Izvršni odbor UGS NEZAVISNOST će pre početka pregovora usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe.

Značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici Srbiji dovoljan su razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red i potvrda argumentovanog stava sindikata NEZAVISNOST da će povećanje od 14,3 odsto koje je utvrdila Vlada Srbije u septembru prošle godine biti nedovoljno.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

EKS: Veštačka inteligencija može da ugrozi bezbednost radnika
Ako ste nevladina organizacija, medij, umetnički kolektiv ili udruženje iz Srbije i zainteresovani ste za promociju prava radnika na digitalnim platformama u Srbiji, ovo je konkurs za vas!

Kategorije

Izbornik