Najnovije

Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

 

Blog pod nazivom Pjesničkom riječju „STOP NASILJU“- POETRY WORD „STOP VIOLENCE“ osnovan je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazila u tjednu borbe protiv nasilja nad ženama, potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, te na taj način apelirala na problem pred kojim tako često zatvaramo oči. Želeći da bude sve na jednom mjestu osnovan je blog na kojemu je do sada 809 afirmiranih i neafirmiranih pjesnika iz cijele regije i svijeta dalo svoj doprinos te svake godine šalju svoje radove kao vrisak, protiv problema s kojim se svakodnevno susrećemo

Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego svih nasilja koja od odraslih ljudi i djece rade dramatične psihičke žrtve te u najgorem slučaju, oduzimanje života, te samoubojstava. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane, te je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama žena, 2014. godine smo odlučili pokrenuti manifestaciju pod istim nazivom.

Želeći apelirati još jače, i ove ćemo godine okupiti više od pedeset gradova u dvanaest država širom regije te ćemo održati zajednički program svako u svom gradu, a sve u svrhu zaštite djevojke, žene, majke. U svrhu onoga što je najbitnije svakoj od nas da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja – psihičkom ili fizičkom.

Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda. Svi isti, svi kao jedno poput iskazanih molitvi pišemo želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu.

Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života, a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima.

Zato smo si mi na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta te ovim načinom javno prozivati sve ustanove, medije, političare da u 21. stoljeću zaustave zlostavljače koji šakom, psihom ili mobingom uništavaju život i dušu ŽENE, majke, djevojčice. Uključili smo već i pozamašan broj škola u regiji koji se bave istom tematikom te njihovi odgojni učitelji u suradnji s ravnateljima odvajaju jedan školski sat za razgovore i edukaciju na istu temu, a literarne radionice istih škola nam šalju svoje radove za blog.

Ono što svakako moramo naglasiti, a u suradnji sa svim gradovima, državama, medijskim kućama, jest veliki broj mailova, poziva s anonimnih adresa i brojeva žrtava nasilja s kojima razgovaramo te ih usmjeravamo kako pristupiti problemu, te gdje potražiti pomoć. Mnogi organizatori u svojim gradovima kontaktiraju ustanove, policijske postaje, psihologe, psihijatre, sigurne kuće, medije te sve one koji mogu tu večer sa svojim podacima nam se obratiti te uputiti na sržni dio problema.

Velika nam je želja za desetu obljetnicu okupiti sve nositelje tj. organizatore programa iz svih gradova (država) na jednom mjestu, u Zagrebu, Hrvatskoj. Svi koji organiziraju programe imaju otvorene ruke za rad. Animiraju pjesničke skupine koji na tu tematiku pišu pjesme te ih šalju na blog.

Svaki pjesnik na blogu ima svoju stranicu te jednom godišnje šalje svoju pjesmu. Oni koji prvi puta to rade šalju i svoju fotografiju, a sve to na mail; lidijapuak@yahoo.com.

Isto tako, organizatori mogu i sami pokušati uključiti svoje škole ili druga mjesta uz prijavu članici Organizacijskog odbora Ljiljani Lipovac te obavezno inicijatorici projekta Lidiji Puđak koja ih uvrštava u ovu veliku manifestaciju, te šalje izvješće o radu u Ured za ravnopravnost spolova.

Novi Radio Sombor, izdavač-Udruženje “PODIUM“ i Granski sindikat KUM-Kultura,umetnost,mediji “Nezavisnost“ pridružuju se organizovanju ove izuzetno važne manifestacije u Somboru. O mestu okupljanja, sledi posebna rubrika.

Inicijatorka projekta

Lidija Puđak, pjesnikinja, spisateljica 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Sombor, Ženski rukometni klub: 65 godina istorije. POBEDE. Jugoslavija, Srbija, Ervopa. TRIJUMFI. Aktuelno stanje. STOP. Ravangrad PRECRTAN. Zašto – istraživanje počelo
Grad Sombor: Uručeni ugovori za finansiranje rekonstrukcije objekata u vlasništvu udruženja

Kategorije

Izbornik