Ekologija

Petogodišnji projekat „Zajedno za životnu sredinu“ zvanično je otvoren

 

U okviru konferencije, okupiljeno je više od 110 predstavnika različitih društvenih sektora – javnog, civilnog i poslovnog, u cilju razvoja zajedničke saradnje. Učesnici su imali priliku za međusobnu diskusiju o važnosti i značaju ovakvog projekta, potencijalnim benefitima, preprekama i doprinosu koji mogu pružiti kroz svoju ekspertizu i delovanje.  Konferencija je poslužila kao prostor za mapiranje izazova sa kojima se susreću različiti akteri tokom svog rada u oblasti zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji, kao i načina na koje kroz zajedničku saradnju mogu doprineti očuvanju životne sredine.

  • Beogradska otvorena škola ove godine proslavlja 30 godina. Upravo ovaj projekat predstavlja krunu našeg dosadašnjeg rada. Pre 30 godina grupa zainteresovanih građana je odlučila da uradi nešto za ovo društvo, pre svega u oblasti obrazovanja, ulaganja u ljudske resurse ali i uticanja na javne politike. Međutim, funkcionalan razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrednostima nije moguć bez podjednakog razvoja životne sredine. Posebno smo ponosni na ovaj projekat koji realizujemo zajedno sa USAID-om i našim partnerima koji će kroz svoju lokalnu i međunarodnu ekspertizu doprineti realizaciji ovog projekta. Od svih nas zavisi kako ćemo živeti u narednih pet godina, zato se radujemo zajedničkom radu u narednom periodu – izjavio je Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

PRIRODA JE UVEK U PRAVU

Projekat će podići i ojačati kapacitete upravljača zaštićenih područja, unaprediti održive mehanizme finansiranja ovih područja i uključiti biznis sektor i građane u teme zaštite životne sredine i biodiverziteta. 

  • Izuzetno nam je drago što imamo priliku da partnerski sarađujemo zajedno sa svima vama kako bismo unapredili zaštitu životne sredine u Srbiji. Srbija je zemlja bogata prirodnim resursima i neophodno je da se preduzmu koraci kako bi se sprečilo njihovo ugrožavanje. Zato ćemo kroz ovaj projekat podići svest javnosti, razvijati međusektorsku saradnju, unaprediti zaštitu različitih područja, pružiti podršku organizacijama civilnog društva, građanima i medijima i preneti najbolje prakse iz SAD-a i sveta u ovoj oblasti. Takođe, od velike važnosti je da se poboljša zaštita prirode u Srbiji za njeno ekonomsko i socijalno blagostanje kao i njen napredak na putu ka Evropskoj uniji – rekao je Tod Endruz v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji.

Takođe, u okviru projekta će se raditi na jačanju aktivnog učešća građana u kreiranju javnih politika i procesu donošenja-odluka u vezi sa zaštitom prirode, upravljanjem vodama i kvalitetom vazduha.

  • Želela bih pre svega da se zahvalim Beogradskoj otvorenoj školi, USAID-u i ostalim partnerima na prepoznavanju ovako važne i aktuelne teme. Kroz ovaj projekat  zajedničkim radom će se poboljšati kapaciteti u zaštiti prirode. Zaštićena područja su fokus rada u Ministarstvu zaštite životne sredine. Tokom prošle godine dostigli smo da zaštićena područja predstavljaju 8 odsto od ukupne cele teritorije Srbije, a tokom ove godine nastojaćemo da ovaj broj podignemo za 1 odsto. Uverena sam da će ovaj projekat doprineti dostizanju svih ciljeva zaštite prirode u Srbiji, jer priroda je uvek u pravu – naglasila je Sara Pavkov državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Projekat Zajedno za životnu sredinu finansira USAID, a sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS)Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN)Međunarodnom ekološkom organizacijom the Nature Conservacy (TNC)udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham), u periodu od 2022. do 2027. godine.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

U akciji Sat za planetu Zemlju – Sombor prvi posadio „šume hrane“
Planirano: Usvajanje strategije zaštite životne sredine za ovu godinu

Kategorije

Izbornik