Ekologija

Panel diskusija ”Klimatska akcija u Srbiji i COP 28“

 

  • Centar za unapređenje životne sredine priređuje panel diskusiju Kimatska akcija u Srbiji i COP 28“, koja će biti održana u sredu, 22. novembra u Prostoru Miljenko Dereta – Dobračina 55 u Beogradu, od 18 do 19:30 časova. Ulaz je slobodan.

Ukoliko niste u mogućnosti da se pridružite u fizičkom prostoru, panel diskusiju možete pratiti uživo na Facebook stranici Green Fest – Belgrade

Na panel diskusiji će govoriti:

  • dr Vladimir Đurđević– redovni profesor na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • Mirjana Jovanović– programska menadžerka u Beogradskoj otvorenoj školi u programskoj oblasti Energija, klima, i životna sredina
  • Slobodan Perović– konsultant u oblasti zaštite životne sredine i OIE

Moderator: Vladan Šćekić – Centar za unapređenje životne sredine

Temperature na Zemlji obaraju rekorde iz godine u godinu. Globalne i nacionalne politike u oblasti klimatskih promena se sve više „zaoštravaju“, ciljevi se rapidno menjaju, i sve je usmereno ka jednom cilju – zadržati globalno zagrevanje ispod 1,5 stepeni celzijusa. Sa druge strane, brojne zemlje su već pogođene klimatskim promenama i njihova iskustva pokazuju da će brzina prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove imati značajnu uticaj na društvene zajednice i ekonomije širom sveta.

Planeta se u proseku već zagrejala za 1,2 stepena, ali globalno zagrevanje nije ravnomerno raspoređena pojava.

Srbija se zagreva brže od svetskog proseka, kao i ceo mediteranski pojas. U nekim delovima Srbije, prosečna temperatura je porasla za 1,8 stepeni. Za ovo postoje vrlo konkretni pokazatelji – u periodu od 1961. do 1990. godine smo imali samo 3 sušne godine, dok je u periodu od 2011. do 2020. godine skoro svaka druga godina bila sušna.

Na panel diskusiji organizatori će se potruditi da procene kvalitet nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti, kao i brzinu implementacije postojećih politika u oblasti ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Osvrnućemo se, napominju, i na Izveštaj iz senke Koalicije 27, koji je nedavno objavljen, kao i na očekivanja od predstojeće Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP28), koja će biti održana od 30. novembra do 12. decembra.

Uključite se i postavite pitanja za naše sagovornike!

Panel diskusija se organizuje u okviru projekta Klimatski forum, koji je podržan kroz program EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Budite slobodni da ovaj poziv prosledite svima za koje mislite da mogu biti zainteresovani!


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

UPOH Eco energy obeležava 16.oktobar „Dan zdrave hrane“
Klimatska akcija i srpska stvarnost – U susret COP28

Kategorije

Izbornik