Kultura

„Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović pobednik 5. Somborskog filmskog festivala

Laureat ovogodišnjeg Festivala u Somboru, mlada rediteljka Nina Ognjanović; foto: Slobodan Jotić

NAGRADE 5. SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA:

  • Nagrada za najbolji film na 5. Somborskom filmskom festivalu pripala je debitantskom ostvarenju Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“ po oceni žirija u sastavu Dušana Milića reditelja i scenariste, Ane Vučković Denčić, novinarke i književnice i Tamare Aleksić, glumice

„Za istančani umetnički filmski izraz i izuzetno vešto vođenje velikog glumačkog ansambla, što je retkost za debitanta, radujemo se da ispratimo dalji put kojim će Nina Ognjanović da se kreće u filmskom svetu“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Sari Klimoskoj za ulogu u filmu „Kajmak“, dok je za najboljeg glumca proglašen Luis Hofman, za ulogu u filmu „Falsifikator“, na osnovu odluke istoimenog žirija.

Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora, po odluci žirija koji čine Goran Nikolić reditelj, Nikola Šurbanović, glumac i Danica Radulović, glumica, pripala je filmu „Usekovanje“ Siniše Cvetića.

  • Film Usekovanje se nesumnjivo izdvojio kao najkompletnija i najkompetentnija filmska celina, a ako je suditi po celokupnom programu, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo kako itekako ima ’onih koji dolaze – stoji obrazloženju žirija.

Ove godine Somborski filmski festival, koji posebnu pažnju posvećuje mladim stvaraocima, uveo je i novu kategoriju nagrada – za najbolju mladu glumicu i najboljeg mladog glumca, a dobitnici su Jana Bijelica za ulogu u filmu „Ovuda će proći put“ i Pavle Mensur za ostvarenu ulogu u filmu „Usekovanje“.

  • Mlada i izuzetno darovita Jana Bjelica u punom je sjaju zablistala u glavnoj ulozi u filmu Ovuda će proći put, pokazavši besprekorni osećaj za nijansu, a ujedno i svoju sposobnost da iznese filmsku priču kao centralni lik. Ključnih ženskih likova nema dovoljno u srpskom filmu, pa film Nine Ognjanović za sada izuzetak – što će se u budućnosti, nadamo se, promeniti. Tim pre je važno da su već sada tu mlade glumice koje su spremne za velike i centralne uloge – a Jana Bjelica je jedna od najistaknutijih – ako ne i najistaknutija – u novoj generaciji nadolazećih talenata – stoji u odluci žirija koji čine Đorđe Bajić, pisac i filmski kritičar, Zoran Janković, pisac i filmski kritičar i Zoran Jovanović.

Istoimeni žiri o mladom glumcu Pavlu Mensuru u svojoj odluci napisao je sledeće:

  • U impresivnom i skladno uigranom glumačkom ansamblu posebno se istakla velika nada srpskog filma – sjajni Pavle Mensur, mladi glumac u usponu, koji je ubedljivo i sugestivno dočarao predstavnika generacije zarobljene u tranzicionom grču. Snaga i preciznost njegove glume učinili su da bol koji određuje njegov lik bude lako razumljiv i gledaocima starijih generacija. Mensur je upravo ovom rolom definitvno postao istaknuto lice mladog srpskog filma, neosporno potvrdivši da je tu reč o nesvakidašnjem talentu od koga u budućnosti s puno prava možemo očekivati mnogo toga važnog i vanserijskog.

Pod sloganom “Za one koji dolaze”, u okviru 5. Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide petnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine. U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri značajna filma, dok je program Panorama ove godine bio posvećen mađarskom filmu i prikazana su dva naslova.

Nagrada „Specijalni Ernest“ za doprinos dobrim filmovima dodeljena je posthumno Mladomiru Puriši Đorđeviću, a priznanje je uručeno njegovoj ćerki Lidiji Andrić.

Fotografije, Slobodan Jotić:


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Produžen rok za prijavu na Konkurs Golub
Projekcijom filma „Tar“ otvoren A1 Kinoteka letnji bioskop

Kategorije

Izbornik