Sindikat

Otkazan štrajk u Krušiku: Dogovor sa državom u minut do 12

 

  • Najavljeni štrajk u valjevskom Krušiku otkazan je nakon hitnog sastanka i dogovora fabričkih sindikata sa predstavnicima Ministarstva odbrane postignutog kasno sinoć, izjavio je za portal Nezavisnost.org predsednik Sindikata Nezavisnost u toj kompaniji Dragan Živković

Podsetimo, četiri reprezentativna sindikata namenske industrije Krušik juče (utorak 22. februar) su doneli odluku o organizaciji jednočasovnog štrajka upozorenja koji je trebalo da se održi u sredu 23. februara. Kasno sinoć u Krušik je stigao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović sa sardnicima. Šta su zahtevi sindikata Nezavisnost, Sloga, ASNS i Sindikalne organizacija HK „Krušik“?

– Tražili smo, pre svega, ukidanje takozvane negativne stimulacije koja je u obračunu zarada trajala cele prošle godine sve do danas. Jednostranom odlukom direktorke i bez ikakvog obrazloženja svima je odbijano po pet odsto od mesečne plate zbog loše realizacije. Tražimo i povećanje cene rada, jer su plate najvećeg broja radnika zaista nedovoljen za bilo kakav pristojan život, a u međuvremenu je na republičkom nivou povećana i minimalna zarada. Naš treći zahtev je u vezi sa nadoknadama za otežane uslova rada. One su ukinute takođe prošle godine opet zbog lošeg finansijske situacije fabrike. Obećano nam je da će se u roku od tri meseca to regulisati drugačije, jer je ocenjeno da su na nekim radnim mestima te nadoknade preterane pa su stručne službe trebale da snime realno stanje i procene te otežane uslove rada. Međutim, ni posle skoro godinu dana ništa od toga nije urađeno – naveo je Živković.

Sindikati su o svojim razlozima štrajka obavestili Vladu i resorno Ministarstvo odbrane i odmah dobili poziv da sindikalni predstavnici dođu u Beograd na sastanak koji bi bio održan u sredu u 10 časova. Sindikalci su objasnili da to ne mogu jer su baš u tom terminu u Krušiku zakazali konferenciju za novinare uoči početka štrajka. Posle toga, prema rečima Živkovića„sinoć oko 21:30 u Krušik su stigli državni sekretar Branko Živanović, predsednik Nadzornog odbora Krušika i jedan pukovnik, tako da smo razgovarali negde do 23 časa i napravili jedan pomak“.

Dogovoreno je da neće biti štrajka jer je odmah dogovoreno da se ukine „negativna stimulacija“. Takođe je dogovoreno i da se poveća cena radnog sata sa 200 na 220 dinara, ali tek u četvrtom kvartalu, a ako se steknu uslovi i pre. Krušik trenutno nema mnogo posla a ima dugove prema dobavljačima koji opterećuju tekuće poslovanje, kazao nam je Živković.

Za otežane uslove rada dogovoreno je da se do 15. marta napravi predlog nadoknada „za tri celine gde su najteži uslovi rada“, što će biti model i za ostale radne pozicije u fabrici. O tom predlogu će se sredinom marta izjasniti sindikati.

U Krušiku je trenutno radno angažovano približno 2.400 ljudi, od kojih je tek nešto više onih na neodređeno vreme. U poslednjih godinu dana broj zaposlenih je smanjen za oko 800.

– Mnogo je radnika otpušteno raskidom ugovora na određeno vreme, ali su mnogi i sami napustili fabriku jer nisu zadovoljni platom od 42.000 dinara koliko prima najveći broj radnika – objašnjava Živković.

Podsetimo, da je u Krušiku kolektivni ugovor potpisan u februaru prošle godine ali bez učešća predstavnika Nezavisnosti.

– Nisam hteo da učestvujem u potpisivanju ugovora kojim su znatno umanjena prava radnika, a oni su se dosetili da u toku pregovora postave pitanje reprezentativnosti sindikata, na šta nemaju zakonsko pravo. Završili su posao bez sindikata Nezavisnost i potpisali ugovor koji je mnogo gori od prethodnog – zaključuje Dragan Živković.

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

UGS Nezavisnost: Kompanija Štampa sistem uporno krši radnička i sindikalna prava
Štrajk upozorenja u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu

Kategorije

Izbornik