Najnovije

Omaž popularnom umetniku Zoranu Stošiću Vranjskom povodom 30 godina njegovog legata Gradskom muzeju Sombor

 

  • U četvrtak, 28. jula u Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog – 30 godina legata“

1992. godine Zoran Stošić Vranjski je sklopio ugovor o poklonu sa Gradskim muzejom Sombor i tim ugovorom on se obavezao da će svake godine ostaviti po tri svoja rada Likovnom odeljenju Muzeja. Legat danas sadrži slike, crteže, kataloge, plakate, kompletnu dokumentaciju o ovom umetniku i sve ono što je vezano za ličnost i delo Zorana Stošića Vranjskog. Njegove legate poseduju i Sombor i umetnikovo rodno Vranje.

Kosmos, kao glavno tematsko opredeljenje Vranjskog je ono po čemu je ovaj umetnik svima poznat. Ovom izložbom njen autor, Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor ističe da kosmos nije samo u svemiru, zvezdanim predelima već i u samom čoveku – našem mikrokosmosu, svemu onome čemu težimo, nadamo se, padamo i opet nastavljamo dalje.

U ime Grada Sombora izložbu je otvorila Danijela Dubaić, sekretarka Skupštine Grada dok je svečanom otvaranju izložbe priustvovao i Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Prisutnima su se obratili i direktor Gradskog muzeja Sombor, David Firanj, autor izložbe, Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti kao i umetnik, Zoran Stošić Vranjski.

Izložba će biti otvorena do 13. avgusta i možete da je posetite u vreme radnog vremena Muzeja. Letnje radno vreme Gradskog muzeja Sombor je od utorka do petka od 8 do 14 časova i od 17 do 21 čas, kao i vikendom od 9 do 13.

Tokom trajanja izložbe očekuje nas i bogat prateći program.

Beleži: Brankica Ćurčić

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Uspešno realizovanje somborskog gradskog budžeta u prvoj polovini 2022.
18. sednica Skupštine grada Sombora: Poslovi nadzorne inspekcije ustupljeni Opštini Apatin

Kategorije

Izbornik