Najnovije

18. sednica Skupštine grada Sombora: Poslovi nadzorne inspekcije ustupljeni Opštini Apatin

 

  • Odbornici Skupštine Grada Sombora danas su zasedali 18. put u ovom sazivu i usvojili 21 tačku dnevnog reda

Na početku sednice po hitnom postupku usvojen je godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Sombora za 2022. godinu. Kako je objasnio Boris Bulović, član Gradskog veća za poljoprivredu, hitan postupak je bio potreban jer bi prolongiranje donošenja programa moglo da ima štetne posledice po interese poljoprivrednika.

NOVO ODELJENjE ZA ELEKTRONSKU UPRAVU

Usvojene su izmene i dopune Odluke o organizaciji Gradske uprave Grada Sombora kojima se obrazuje nova osnovna unutrašnja organizaciona jedinica – Odeljenje za poslove elektronske uprave. Kao razlog za obrazovanje novog odeljenja, načelnica Gradske uprave Grada Sombora Jelena Velebit navela je potrebu za boljom organizacijom poslova oko uvođenja elektronske pisarnice. Novo odeljenje preuzeće i deo poslova iz nadležnosti Odeljenja za opštu upravu. Prema rečima načelnice Velebit, neće biti potrebe za novim zapošljavanjem jer će poslove iz nadležnosti novog odeljenja obavljati službenici Gradske uprave koji će biti premešteni iz drugih odeljenja.

Prethodno su odbornici usvojili izveštaj o radu Gradske uprave za 2021. godinu. Kako se ističe u materijalu, tokom 2021. godine Gradska uprava je unapredila rad na podizanju kvaliteta usluga koje pruža građanima i privredi kroz postojeće i nove efikasne i lako dostupne dvosmerne kanale komunikacija.

Na sednici je prihvaćena Odluka o usvajanju sporazuma između Grada Sombora i Opštine Apatin o ustupanju obavljanja poslova saobraćajne inspekcije. Odbornicima je predočeno da Gradska uprava od oktobra 2020. godine ima upražnjeno mesto saobraćajnog inspektora, a u Odeljenju inspekcije i komunalne milicije i dalje nema izvršioca koji ispunjava zakonom propisane uslove za obavljanje poslova saobraćajnog inspektora.

Načelnica Gradske uprave naglasila je da će saobraćajni inspektor iz Apatina dolaziti u Sombor dva dana nedeljno, biće mu obezbeđeno 40 odsto zarade i putni troškovi. Takvo rešenje oročeno je na godinu dana.

Odbornici su doneli i Odluku o javnom linijskom prevozu putnika, koja je usklađena sa Zakonom o komunalnim delatnostima. Nakon izmena i dopuna Odluke o stipendiranju studenata sa teritorije Grada Sombora, intenzivno će se raditi na razvoju inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standarda za učenike i studente sa invaliditetom.

——————

IMENOVANJA: DAVID FIRANJ IZABRAN ZA DIREKTORA GRADSKOG MUZEJA

Za direktora Gradskog muzeja Sombor Skupština je imenovala Davida Firanja, master teoretičara umetnosti iz Sombora, koji je do sada obavljao dužnost vršioca dužnosti direktora u toj ustanovi. Novi predsednik Upravnog odbora Kulturnog centra „Laza Kostić” je Branislav Svorcan umesto Zorana Karalića koji je dao ostavku.

Posle ostavke Tamare Marković, za predsednika Nadzornog odbora te ustanove postavljena je Mirjana Perić, dok je za člana Nadzornog odbora imenovana Slađana Dragičević Trošić.

Iz odborničke grupe Metla – Novi DSS čule su se primedbe na pojedina kadrovska rešenja. Na argumente Nemanje Stevančeva kontraargumentima je odgovarao Miodrag Sekulić, odbornik SNS.

——————-

Odbornici su podržali odluku kojom će biti srušena četiri dotrajala objekta na Vencu vojvode Petra Bojovića broj 17, gde se planira izgradnja objekta javne namene i parking prostora. Skupština je dala saglasnost na izmene i dopune programa poslovanja javnih komunalnih preduzeća „Vodokanal”, „Vodovod” Bezdan, „Parking Servis Sombor” i „Prostor”. Programi poslovanja ovih preduzeća menjani su pretežno zbog novih cenovnika komunalnih usluga i nove projekcije prihoda i rashoda. Saglasnost je data i na izmene i dopune Pravilnika o radu JKP „Čistoća” i JKP „Zelenilo”, na izmene i dopune Statuta Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Sombora, te na upotrebu imena Grada Sombora u nazivu Udruženja „Džudo sportsko udruženje za inkluziju – Sombor”.

Sednica je zaključena odborničkim pitanjima Dragana Nenadova iz Vojvođaskog fronta i Nemanje Stevančeva, šefa odborničke grupe Metla – Novi DSS koja se tiču ekološke katastrofe na Čonopljanskom jezeru. Slobodan Bezbradica iz SRS pitao je da li se i kada planira rekonstrukcija puta Sombor – Gakovo – Rastina prema graničnom prelazu, dok je Nikolina Kelić iz odborničke grupe Metla – Novi DSS pitala da li će Sportski centar „Soko” obezbediti besplatan ulaz na otvoreni i pokriveni bazen „Mostonga“ i Gradsko kupalište „Štrand” deci sa invaliditetom, deci poginulih boraca i iz drugih ugroženih grupa.

Na početku sednice predsednik Skupštine Zoran Rus obavestio je odbornike da je Snežana Gajić napustila odborničku grupu POKS-a i priključila se radu odborničke grupe SNS.

Novinar: Nikola Živanović (Somborske novine)

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Omaž popularnom umetniku Zoranu Stošiću Vranjskom povodom 30 godina njegovog legata Gradskom muzeju Sombor
Načelnik ZBUO Goran Nonković održao sastanak na temu bezbednosti stanovništva

Kategorije

Izbornik