Sindikat

U RGZ nastavljen progon radnika: Supendovani predsednici reprezentativnih sindikata

 

  • Informaciju o suspendovanju trojice radnika Republičkog geodetskog zavoda zbog umešanosti u nedavni hakerski napad nisu potvrdili ni predstavnici sindikata, ni uprava RGZ. Ali jeste potvrđeno da su sa posla udaljeni predsednici tri reprezentativna sindikata u RGZ, koji su odavno “u ratu” sa direktorom RGZ

Predsednica Jedinstvene organizacije sindikata u RGZ Dijana Konstantinović potvrdila je za portal N1 da je suspendovana sa posla. – Danas kada sam došla na posao, nalog za logovanje u kompjuter već mi je bio ukinut, nisam mogla da radim, a plata mi je prepolovljena, iako rešenje o privremenom udaljenju s posla nisam dobila. Ali me je šef obavestio da je rešenje o mojoj suspenziji dostavljeno njemu – mejlom – kazala je Konstantinović, koja je, da stvar bude intrigantnija, tri nedelje ranije premeštena sa radnog mesta u Novom Sadu na radno mesto u Srbobranu.

Konstantinović je dodala da su meru udaljenja sa rada dobili i predsednici još dva sindikata u Republičkom geodetskom zavodu – ASNS i Nezavisnost.

Zanimljivo je da je RTS juče preneo Tanjugovu vest o suspenziji trojice radnika RGZ “zbog sumnje da su bili umešani u hakerski napad na sisteme katastra”. Vest je, kako se dodaje, potvrđena u RGZ-u, ali se ne navodi ko je potvrdio. Kao što se ne precizira ko su osumnjičeni i supendovani radnici.

Na pitanje portala N1 o suspendovanju tri radnika RGZ zbog navodne umešanosti u nedavni hakerski napad, Konstantinović je rekla „tu ne pronalazi sebe“, i da bi „volela da napišu na koja tri radnika su mislili“.

Predsednik sindikata ASNS u RGZ Stevan Todorov izjavio je za portal N1: – Pretpostavljam da su to troje zaposlenih koji su supendovani u stvari tri predsednika sindikata – JOS, ASNS i Nezavisnost. Jer, u poslednje vreme se vodi hajka – progon tri predsednika sindikata, koji su za suspendovanje sa posla, od današnjeg dana pa do okončanja pokrenutih neosnovanih disciplinskih postupaka, saznali danas. I to na osnovu obaveštenja direktorovog sindikata – Geosindikat – izjavio je Todorov.

Na pitanje upućeno direktoru RGZ Borku Draškoviću – da li je troje radnika RGZ suspendovano zbog umešanosti u hakerski napad – portal N1 je dobio kratak odgovor: „Takvi podaci se ne objavljuju“.

Novo Otvoreno pismo predsedniku Republike

Tri reprezentativna sindikata u RGZ uputila su juče novo Otvoreno pismo predsedniku Republike Aleksandru Vučiću ukazujući na maltretiranje zaposlenih u ovoj izuzetno važnoj državnoj ustanovi.

U pismu se navodi da je progon stotina zaposlenih i članova sindikata u Republičkom geodetskom zavodu kulminirao je disciplinskim postupcima protiv ovlašćenih predstavnika sindikata i besmislenim premeštanjem službenika na druga radna mesta i u druge opštine i gradove. Dodaje se i da su sa posla udaljeni i predsednica Jedistvene organizacije sindikata Dijana Konstantinović i predsednik sindikata ASNS Stevan Todorov.

“Umesto odgovora na teška pitanja ide kazna za ‘verbalni delikt’, konstatuju sindikati u pismu predsedniku Aleksandru Vučiću sa pitanjem “Šta je sledeće”?

„Gospodine Predsedniče, moramo da Vas pitamo dokle više???? Šta je to mr Borko Drašković (direktor RGZ, prim. nov.) učinio za državu i aktuelnu Vladu RS pa je stekao poziciju nedodirljivosti? Kako to da samo o njegovim propustima ni jedan državni medij ne objavljuje nikakave informacije, iako je svima potpuno jasno o kojim razmerama bahatosti i nekompetentnosti se konkretno radi. Da li je i jedan državni organ u čijoj je nadležnosti kontrola i nadzor nad radom rukovodstva RGZ-a Vama dostavio izveštaj o kontroli? Da li je funkcija direktora iznad položaja predsednika Vlade RS ili tu postoji još neka veza? Da li je rukovođenje RGZ-om povereni posao ili osvojeni plen koji isključuje bilo kakvu odgovornost? Da li odnos prema predstavnicima reprezentativnih sindikata u RGZ-u odslikava i ukupni stav vlasti u odnosu na sindikate u našoj zemlji? Da li su postignuti rezultati Borka Draškovića toliki da mu je dozvoljeno sve ono što nije ni jednom drugom javnom funkcioneru? Ako jesu molimo Vas, da nas i javnost obavestite o tim uspesima i dostignućima. U slučaju da je rezultat drugačiji očekujemo konkretne odluke i procesuiranje brojnih prijava koje su podignute poslednjih nekoliko godina. Nedavni kolaps u RGZ-u je dovoljan alarm i upozorenje”, navodi se u najnovijem otorenom pismu koje su predsedniku Srbije uputili sindikalne organizacije u RGZ – Jedinstvana organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat ASNS.

U pismu se podseća da već “tri i po godine traje svakodnevna bitka zaposlenih i tri sindikata RGZ-a za odbranu elementarnih ljudskih prava i sindikalnih sloboda”. Dodaje se da su sva sindikalna zalaganja i stotine dopisa najvišim državnim institucijama i funkcionerima, “od strane rukovodstva RGZ-a, ocenjena kao antidržavna i instruisana od nekih interesnih grupa i delova aktuelnog režima”. Sindikati navode da su uvereni da je i predsedniku Vučiću “potpuno jasno da su to najobičnije izmišljotine i samo delić neistina i manipulacija koje stižu od strane direktora RGZ-a Borka Draškovića”, koji nikada nije izneo ni jedan dokaz za takve svoje tvrdnje, niti je jasno odgovorio na stotine pitanja koja su mu sindikati javno postavili.

Uzaludna brojna sindikalna upozorenja

Na probleme u Republičkom geodetskom zavodu, koji su kulminirali blokadom ove važne državne ustanove koja je trajala gotovo mesec dana, tri reprezentativna sindikata su više puta upozoravala nadležne institucije, kao i predsednika Republike i predsednicu Vlade. U junu se dogodio i hakerski napad na IT infrastrukturu RGZ, zbog čega je ta institucija zaključala ceo informacioni sistem. Iz uprave je saopšteno da se radi o terorističkom napadu na državu. Međutim, sindikati su 4. jula u pismu premijerki Ani Brnabić upozorili da se performanse Zavoda godinama kontinuirano urušavaju, da je modernizacija sistema na pogrešnom koloseku, da je sistem koji se instalira u RGZ-u neusavršen, nekompatibilan sa trenutnim stanjem u RGZ-u i katastru i nebezbedan… Ocenili su da je kolaps RGZ nastao zbog sprovođenja digitalizacije u netransparentnim uslovima, spomenuli nestručnost i netransparentne javne nabavke softvera i opreme kao i angažman stručnih konsultanata…

Usledila je odmazda rukovodstva Zavoda. Kako je portal Nezavisnost već preneo, tri sindikata su 11. jula saopštila da su, po nalogu direktora, zaposleni u RGZ telefonski pozivani da se hitno izjasne o istupanju iz sindikata, a svima koji su to odbili u roku od 48 sati su uručena rešenja o premeštaju na rad u drugu opštinu ili na niže radno mesto.

„Pokrenuta je akcija prisilnog isčlanjenja iz sindikata koji su tražili istinite odgovore i pozivali nadležne državne organe da dovedu u red poslovanje RGZ-a”, saopštile su tri sindikalne organizacije. Među desetinama zaposlenih koji su žrtve odmazde direktora su i ovlašćeni sindikalni predstavnici, zbog čega su se sindikati RGZ obratili svojim sindikalnim centralama i zatražili adekvatnu zaštitu prava na slobodno sindikalno delovanje koje grantuju domaći zakoni i međunarodne konvencije.

U Otvorenom pismu predsedniku Vučiću od 18. jula, sindikati su naveli da se nadaju, da će posle mesec dana blokade rada RGZ, konačno neka od nadležnih institucija izaći u javnost sa konkretnim razlozima kolapsa u Katastru. Sindikalci su ocenili da je „takozvani menadžment“ Zavoda pao na ispitu, i da zaposleni želi da čuje i vidi na kome je odgovornost za „neuobičajena i neprihvatljiva dešavanja“ u RGZ, posle „međunarodnog informatičkog desanta“, kako je hakerski napad nazvao direktor RGZ Borko Drašković.

„Posebno zabrinjava tortura nad predstavnicima sindikata, koji su se povodom ove krajnje neobične i zabrinjavajuće blokade RGZ obraćali javnosti, državnim institucijama i Vama lično“, poručili su sindikalci u pismu predsedniku Srbije, uz pomenu da je krajnje vreme da se oceni kvalitet rada višegodišnjih vd pomoćnika direktora i utvrdi odgovornost kompletnog vrha RGZ.

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor: www.nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

EKS: EU definitivno priznala da plate ne povećavaju inflaciju
Sindikati traže evropsku direktivu o maksimalnim temperaturama na poslu

Kategorije

Izbornik