Ekologija

Održana javna rasprava o nacrtu Programa zaštite životne sredine

 

  • U petak, 15.jula 2022. godine održana je javna rasprava o nacrtu Programa zaštite životne sredine Grada Sombora za period 2022-2025.godine. Javnu raspravu je vodilo Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Sombora

Program zaštite životne sredine grada Sombora izrađuje se kao osnovni strateški dokument u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine, u svojstvu institucionalnog kapaciteta lokalne samouprave za integralno upravljanje životnom sredinom u cilju podizanja kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Njegova osnovna namena jeste sveobuhvatno sagledavanje trenutnog stanja u svim pojedinačnim oblastima životne sredine na području grada Sombora, utvrđivanje trendova kretanja u njima i svih pritisaka koji utiču na parametre njihovog kvaliteta, utvrđivanje mogućnosti realizacije prioritetnih aktivnosti u pogledu unapređenja definisanog stanja i dalje zaštite životne sredine, kao i usaglašavanje definisanih aktivnosti sa Nacionalnim programom zaštite životne sredine, Strategijom održivog razvoja Republike Srbije, Strategijom razvoja grada Sombora i i svim drugim strateškim i planskim dokumentima višeg reda i drugim sektorskim politikama.

Cilj izrade Programa zaštite životne sredine jeste jasno usmeravanje zadataka, mera, aktivnosti koje je neophodno izvršiti u cilju dostizanja zacrtanih ciljeva u svakoj od oblasti životne sredine.

Na javnoj prezentaciji članovi radne grupe i predstavnici angažovane konsultantske kuće predstavili su nacrt Programa zaštite životne sredine kao i pristigle predloge, komentare i sugestije građana.

U narednom periodu sledi sastanak radne grupe za izradu Programa zaštite životne sredine Grada Sombora koja će razmotriti pristigle komentare i potencijalno ih implementirati u Program.

Izrada ovog dokumenta inicirana je u sklopu projekta “Građani i lokalne samouprave zajedno ka ciljevima održivog razvoja” koji realizuje Somborski edukativni centar u partnerstvu sa Gradom Somborom, Opštinom Požega i Građanskom alijansom za socijalnu inkluziju GASI iz Požege.

Projekat se finansira iz Fonda za održivi lokalni razvoj koji je podržan od strane Švajcarske i Nemačke razvojne saradnje, a implementiran je od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”.

Kroz fond za održivi lokalni razvoj, projekat “Reforma javnih finansija – Agenda 2030” upravlja inicijativama, koje imaju za cilj da podrže inovativna rešenja u sekoru zdravlja i zaštite životne sredine, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja (COR).

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

JVP VODE VOJVODINE: Preduzimanje svih mera da bude sprečena ekološka katastrofa na Čonopljanskom jezeru
WWF: Zabrinjavajući rezultati IUCN-ove procene – jesetrama preti izumiranje

Kategorije

Izbornik