Višejezično

Obilježen praznik hrvatske manjinske zajednice

 

  • Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, 15.prosinca obilježen je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice – Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća, a izbori su održani 15. prosinca 2002. godine. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svojem govoru podsjetila na najvažnija postignuća aktualnog saziva Vijeća u njihovom dosadašnjem mandatu, započetom prije tri godine

Na svečanosti su uručena godišnja priznanja HNV-a. Priznanje »Ban Josip Jelačić« za društveni rad u hrvatskoj zajednici dobio je Fond za humanitarno pravo iz Beograda, priznanje »Pajo Kujundžić« za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dobila je obitelj Huska iz Subotice, a priznanje »Dr. Josip Andrić« za doprinos hrvatskoj kulturi pripalo je akademiku i profesoru emeritusu, dr. sc. Ivanu Gutmanu.

Uručena su i priznanja za prošlu, 2020. godinu, kada je javna svečanost izostala zbog epidemijskih mjera. Priznanje »Ban Josip Jelačić« za 2020. godinu dobio je Aleksandar Skenderović, priznanje »Pajo Kujundžić« dobili su – sestre Družbe Kćeri Milosrđa sv. Franje i subotički vrtić »Marija Petković – Sunčica«, a priznanje »Dr. Josip Andrić« dobio je HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice.

U programu proslave nastupili su operna pjevačica Aleksandra Ušumović, ženska pjevačka skupina »Prelje« HKC-a »Bunjevačko kolo«, djeca iz vrtića »Marija Petković – Sunčica«, recitator Pavao Huska i klapa HKPD-a »Jelačić« iz Petrovaradina. Proslava je protekla i u znaku 200. obljetnice rođenja skladatelja hrvatske himne Josifa Runjanina (1821.-1878.).

U povodu obljetnice, njegov nadgrobni spomenik na Uspenskom groblju u Novom Sadu je obnovljen, a ranije tim povodom priređen je i prigodni program.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Priopćenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva

Kategorije

Izbornik