Najnovije

Obeležavanje 275. godišnjice elibertacije grada Sombora

Zoran Knežev – AcanskiS ©

  • Povodom obeležavanja 275. godišnjice elibertacije grada Sombora, u Kulturnom centru Laza Kostić u Somboru priređeno je predavanje književnika, hroničara i publiciste Vojvodine Zorana Kneževa i mr Siniše Jokića, direktora Zavoda za Zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Prošlost češće nemila i burnija od ispisane istorije vojvođanskih prostora, podstakla je Zorana Kneževa na prezentovanje naučno-istraživačko rada “Od praokeana do Panonske ravnice” s posebnim akcentom na Sombor kao jedan od tri slobodna kraljevska grada na ponos Vojvodini i Srbiji.

  • Bez Sombora, Subotice i Novog Sada verovatno Vojvodina ne bi bila ono što danas jeste i priča je ovo koja će nas vratiti u davno zaboravljena vremena i naravno, otkriće deo sve te prošlosti koja je mnogo više zakopana ovom našom zemljom i ravnicom – objasnio je Zoran Knežev, književnik, hroničar i publicista Vojvodine.

Mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za Zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada – AcanskiS ©

Od vremena elibertacije do danas, više od 700 objekata u Somboru je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine.

  • Sombor slavi 275 godina od kako je slobodan i kraljevski grad i zahvaljujući tome, on baštini jako veliko istorijsko kulturno nasleđe koje je omeđeno sa ova četiri venca, odnosno četiri velike ulice što je veliki ponos za sve Somborce a i Novi Sad i Suboticu. Isto tako, i veliki izazov da čuvamo, pazimo i održavamo za pokoljenja koja dolaze – naglasio je mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za Zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Tamburaši iz Centra tamburaške kulture iz Novog Sada – AcanskiS ©

Kako je tambura deo kulturne baštine Vojvođana i Somboraca, predavanja su upotpunili tamburaši iz Centra tamburaške kulture iz Novog Sada.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

AcanskiS ©

IZVOR: www.rtv.rs

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Riđičani dostojno obeležili slavu Svetog Trifuna
Promovisano: „Vizija slobode – elibertacija Sombora 1745-1749“ Milana Stepanovića

Kategorije

Izbornik