Sindikat

Nova regulativa EU: Obavezna nezavisna provera opasnih mašina

 

  • Prema novoj regulativi Evropske unije mašine rizične za rad će morati da prođu nezavisne bezbednosne inspekcije, po prvi put posle više od 15 godina, objavila je Evropska konfederacija sindikata

Obavezne bezbednosne provere mašina sa visokim rizikom, koje je nezavisno sprovodila “treća” strana, ukinute su 2006. godine kao deo akcije Evropske komisije za deregulaciju poznate kao „Bolja regulativa“.

U međuvremenu, povećan je broj radnika u Evropi koji su povređeni u radu sa mašinama, pokazuju podaci Eurostata.

Nova regulativa EU nalaže da najmanje šest kategorija mašina ponovo bude predmet obaveznih provera trećih strana, a Evropska komisija će na tu listu moći da dodaje nove mašine. To je rezultat nedavnog sporazuma Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Evropska konfederacija sindikata naglašava da je važno što će se obavezne provere trećih strana primeniti na opasne mašine koje koriste veštačku inteligenciju, a koje su uzrokovale nesreće na radnom mestu.

Države članice EU će morati da poboljšaju izveštavanje o nezgodama sa mašinama, a na osnovu te statistike mašine će biti podvrgnute obaveznim bezbednosnim inspekcijama.

Sindikati su se zalagali da više kategorija mašina bude predmet obaveznih provera trećih strana, ali u EKS ocenjuju da nova uredba EU predstavlja “korak u pravom smeru”.

Zamenik generalnog sekretara EKS-a Klaes Mikael Stal je tim povodom izjavio da je odluka iz 2006. da se ukinu sve obavezne nezavisne bezbednosne provere mašina visokog rizika bila zasnovana “na desničarskoj političkoj ideologiji”, a ne na praktičnoj brizi za bezbednost radnika.

  • Zadovoljan sam što Evropa ponovo ima bezbednosna pravila zasnovana na potrebi da se spasu životi, a ne samo da se uštedi novac. Verujemo da bi više mašina trebalo da bude podvrgnuto nezavisnim bezbednosnim proverama, ali iako zakasnela, ova uredba jeste korak u pravom smeru – ocenio je Stal.

Zamenica generalnog sekretara sindikalne grupacije IndustriAll Europe Izabela Bartes naglasila je da su bezbedna radna mesta i sprečavanje budućih rizika glavni prioriteti sindikata, i da je zato dobrodošla nova regulativa koja omogućava bolju zaštitu radnika od rizika povezanih sa tehnologijama.

  • Žalimo što su Savet i EP uspeli da ograniče spoljne bezbednosne provere na određene kategorije mašina. Ovo je u suprotnosti sa prvobitnim pristupom Komisije o stvaranju potpuno bezbednog radnog okruženja za sve mašine visokog rizika – izjavila je Bartes.

Ona je ukazala da “ako želimo da ljudi prihvate veštačku inteligenciju, moramo da obezbedimo da ona koristi i kompanijama i radnicima i da ne stvara nove opasnosti”.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: UGS Nezavisnost/EKS

Foto: Pixabay

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

U Novom Sadu održana zajednička sednica Izvršnog i Pokrajinskog odbora UGS NEZAVISNOST
Drugi broj Glasa radnika posvećen kolektivnim ugovorima

Kategorije

Izbornik