Sindikat

Nezavisnost: Šta smo radili 8. marta

 

  • Međunarodni dan žena, 8 mart obeležili smo učešćem u različitim aktivnostima u Beogradu i Nišu. Započeli smo tribinom u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert i Ženske platforme za razvoj Srbije pod nazivom „Osvajanje medijskog prostora“. Jedna od uvodničarki je bila i naša koleginica Marija Martinić, direktorka Centra za obrazovanje i istraživanja UGS NEZAVISNOST. Na tribini je predstavljena publikacija u kojoj su sabrani tekstovi autorki i autora koji se tiču ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti a koji su objavljivani u dnevnom listu „Danas“. Marija Martinić je objavila tekst pod naslovom „Žene u svetu rada na prvoj liniji fronta

Popodne smo u Nišu, u organizaciji Sekcije žena UGS NEZAVISNOST i Regionalnog povereništva organizovali tribinu pod nazivom „Šta je i kako prepoznati zlostavljanje žena na poslu“ na kojoj je predavačica bila Olga Vučković Kićanović. Učestvovale su aktivistkinje i aktivisti našeg sindikata u Nišu, a tribine na istu temu planirano je da se održe u aprilu u Kragujevcu i u oktobru u Novom Sadu. Ovo je bila prilika da se razgovara ne samo o prepoznavanju zlostavljanja na radu već i o tome kako sindikat može da pomogne u ovim, nažalost, ne retkim slučajevima koji se dešavaju bilo na radnom mestu, bilo na putu do posla. Takođe, ovo je još jednom bila prilika da apelujemo na predstavnike države da se ratifikuje Konvencija 190 Međunarodne organizacije rada o sprečavanju uznemiravanja i zlostavljanja na radu.

Dan smo završili učestvovanjem na tradicionalnom protestnom maršu ove godine pod nazivom:„ DOSTOJANSTVO-PLATA -ŽIVOT“ na kojem su osim nas aktivnost iskazale brojne nevladine organizacije koje se bave zaštitom i promocijom ženskih prava. Predsednica UGS NEZAVISNOST, Čedanka Andrić obratila se učesnicama marša naglašavajući pre svega potrebu organizovanja u sindikat kako bi se zaštitila radna prava i obezbedila zarada koja omogućava dostojanstven život jer pojedinačno najviše šta možemo jeste da skrenemo pažnju na neki problem ali ne i da ga rešimo.

  • Imamo znanje, imamo veštine, imamo hrabrost – organizujmo se, udružujmo se i budimo solidarne, to je recept za naš uspeh a noćna mora za one koji bi da nas unize – neka se oni bore sa svojim noćnim morama, a mi ćemo se zabaviti ostvarenjem naših snova – rekla je na kraju obraćanja predsednica Nezavisnosti.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Sindikatu “Nezavisnost” priznata reprezentativnost u Službenom glasniku
Javni konkurs za izbor polaznika IV SINDIKALNE AKADEMIJE

Kategorije

Izbornik