Region

NESTAJANJE muzičko – poetska noć u BBCC Lukavac okupila brojne ljubitelje umjetnosti

 

  • Lukavac je u subotu 28. oktobra. po prvi put bio domaćin modernog poetsko-muzičkog performansa koji se kontekstualno i sadržajno ističe od trenutnih klasičnih pristupa poeziji. Ovakav vid spoja različitih vrsta umjetnosti najavljuje novi svjetski multimedijalni trend približavanja poetskog načina izražavanja zahtjevnoj i intelektualnoj publici

Događaj je realizovan u prepunom Beat Bar Caffe Clubu u Lukavcu a dio je međunarodnog projekta iz ciklusa „Nestajanje“ koji je autorsko djelo balkanskog multimedijalnog umjetnika Branislava Lukića Luke. Na ovom događaju su okupljeni domaći umjetnici sa međunarodnim referencama: pjesnikinja Minela Moranjkić Ćosić, „Big Brothers Band“, „Crni dani Cern-a“, hor „Bosanske“ pod vodstvom profesorice Jasminke Glinac, te organizator projekta Mirza Sitarević i profesor umjetnosti Denis Dugonjić.

Prema Lukinim riječima, događaj je posvećen četvorici lukavačkih umjetnika sa muzičke, likovne i književne scene, koji nažalost nisu više među nama: prof. dr. Rijad Šišić, Nihad Džibrić Džibra, Nedžad Tufekčić i Miroslav Miro Zvijerac.

Drugi dio performansa posvećen je generalno ženama i Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama. Ovom prilikom je svim damama na sceni i u publici simbolično poklonjen po jedan karanfil.

Pomno birani sadržaji poezije i muzičkih numera nose snažnu poruku koja je ostavljena na tumačenje publici koja je imala priliku uživati u dvosatnom programu. Nositelj projekta je Edukativni razvojno-istraživački centar „ERIC“ Tuzla, produkcija Grupa Lucido, generalni pokrovitelj Grad Lukavac, gradonačelnik Edin Delić a medijski pokrovitelj Super TV Tuzla.

PR performansa, Edina Salkić, kazala je da je ovo logički nastavak međunarodnog projekta „Nestajanje“ koji je premijerno izveden u nekoliko zemalja regije, Njemačkoj i Švedskoj ali da po prvi put lukavački umjetnici koji pripadaju različitim domenima kulturnog djelovanja djeluju koheziono. Da je riječ o zahtjevnom projektu svjesni su i sami učesnici koji su se potrudili u njegovoj realizacij kako bi svome gradu poklonili nesvakidašnji performans. Prema reakcijama publike u tome su i uspjeli.

Galerija:


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

U Centru za kulturu Tuzla predstavljen projekat „Tragovi zaborava“
Regionalni značaj knjige „PISMO. docx! Ane Jovanovske i Branislava Lukića Luke

Kategorije

Izbornik