Kultura

Gradski muzej Sombor s ponosom predstavlja izložbu „Kolekcija Pavla Beljanskog (ponovo) u Somboru“

 

  • Na Dan Gradskog muzeja Sombor, 27. oktobra, otvorena je izložba „Kolekcija Pavla Beljanskog (ponovo) u Somboru“ čiji autori su istoričari umetnosti, mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Čedomir Janičić, muzejski savetnik Gradskog muzeja Sombor

Izložba je deo programa obeležavanja 140 godina muzeološke delatnosti u Somboru i organizovana je u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.

Na otvaranju izložbe govorili su direktor Gradskog muzeja Sombor, msr David Firanj i mr Milana Kvas. Direktor muzeja prisutne je upoznao sa istorijatom Gradskog muzeja Sombor od vremena kada je smešten u zdanje Fernbah-Lederer u kojem se i danas nalazi. Muzej je svečano otvoren izložbom umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog 27. oktobra 1945. Izložbu je otvorio upravnik Umetničkog muzeja u Beogradu (Narodni muzej Srbije), Veljko Petrović. Nakon toga, direktor Firanj se osvrnuo se na dosadašnje izložbe, programe i aktivnosti koje je Gradski muzej Sombor realizovao u 2023. godini, a izložba koja je upravo otvorena deo je obeležavanja još jednog značajnog jubileja, 125 godina od rođenja i 30-godišnjice upokojenja Milana Konjovića, prvog upravnika i kustosa Gradskog muzeja Sombor.

Ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog prisutnima se obratila mr Milana Kvas koja je iznela zanimljive činjenice u vezi sa izlaganjem kolekcije Pavla Beljanskog u Somboru između 1945-1952. godine. Naime, sadašnju izložbu čini 27 dela od ukupno 67 koja su u pomenutom periodu bila izložena kao deo stalne postavke Gradskog muzeja Sombor. Izložba je tada nazvana „Savremeno jugoslovensko slikarstvo“. Bilo je to prvo javno izlaganje kolekcije Pavla Beljanskog i prvo upoznavanje javnosti sa vrhunskim delima koja su danas prepoznatljivi biseri našeg modernizma: dela Konjovića, Lubarde, Šumanovića, Joba, Čelebonovića, Milosavljevića, Milunovića, Radovića, Tartalje, Perića, Aralice, Bijelića, Hakmana, Zore Petrović, Tabakovića i Gvozdenovića. Izložbu prati zanimljiv katalog sa fototipskim izdanjem iz 1945.

Veliku zahvalnost Gradski muzej Sombor duguje Gradu Somboru i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama koji su omogućili realizaciju same izložbe.

Izložba će biti otvorena do 26. novembra, a možete je posetiti u okviru radnog vremena Muzeja, od utorka do petka od 8 do 19 časova i vikendom od 9 do 13 časova.

Cena ulaznice je 300 dinara, a cena sa popustom za učenike, studente i penzionere iznosi 150 dinara. Kupovinom ulaznice za obilazak ove izložbe možete pogledati stalnu postavku na spratu muzeja i galeriju savremene umetnosti sa zbirkom Likovna jesen.

Beleži: Brankica Ćurčić

Fotografije: Milan Đurđević


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje predstavljanje knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ dr Mile Mihajlović
Stiže Pepeljuga u somborsku Fabriku snova

Kategorije

Izbornik