Najnovije

Neda Radoslavljević i njen “Golub“ u somborskoj Biblioteci

 

  • Na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki“ u Somboru danas je priređena svečanost na kojoj je direktorka Nataša Turkić uručila tradicionalna priznanja “Golub“ ovogodišnjoj dobitnici Nedi Radosavljević iz Jagodine

Pred kraj ove, 2022. godine još jedna lepa knjiga izašla je iz izdavačke delatnosti Gradske biblioteka ’’Karlo Bijelicki’’ i to je sedma knjiga iz edicije ’’Golub’’ u izdanju naše, somborske Biblioteke, napomenula je najpre Nataša Turkić i precizirala:

  • Reč je o zbirci poezije ’’Poslednji pokušaj samoodbrane’’ autorke Nede Radoslavljević pobednice na Konkursu za prvu knjigu mladog autora. Zbirka sadrži četrdeset pet pesama koje su podeljene u četiri celine, ’’Bez rajferšlusa’’, ’’Nisam ovde’’,  ’’Kišobrani’’ i ’’Poslednji pokušaj samoodbrane’’. Prema rečima urednika Dragana Babića zbirka progovora o svakodnevici lirske junakinje koja pokušava da precizno i beskpromisno detektuje da je smisao života, savremenog čoveka i svega onoga što se nalazi u haosu ekspres lonca u koji smo nevoljno ubačeni.

Inače edicija ’’Golub’’ ima za cilj i da promoviše, i da podrži mlade talentovane pisce, i da im pruži priliku, kako je direktorka u nastavku rekla, da se afirmišu na književnoj sceni. Naziv edicije ’’Golub’’ potiče od ilustrovanog lista za srpsku mladež koji je pokrenut 1879. godine u Somboru a izlazio je od 1898. do 1913. godine.

U ’’Golubu’’ su svoje radove između ostalih objavljivali, Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Branislav Nušić, Miloš Crnjanski i mnoge druge veličine srpske književne umetnosti. – Tim pre mi je veće zadovoljstvo da danas nagradu koja se sastoji od Plakete i štampane knjige, uručim našoj mladoj spisateljici uz nadu da ovo jeste prva knjiga ali neće ostati samo prva već da ih biti još.

Potom se dobitnica Neda Radosavljević zahvalila na priznanju:

  • Pre svega želim da se zahvalim Biblioteci ’’Karlo Bijelicki’’, ediciji ’’Golub’’ i žiriju, moja zbirka poezije ’’Poslednji pokušaj samoodbrane’’ sa kojim sam pobedila na ovom Konkursu govori o mojoj borbi protiv besmisla, apatije, ispraznosti, trivijalnosti ljudskog postojanja, jer svako od nas bori se na neki svoj način ili svesno ili nesvesno. Moj način odbrane odnosno kako sam to definisala, poslednji pokušaj samoodbrane je upravo poezija i beg u jedan lepši i čistiji svet, svet mašte i svetlosti.

Nataša Turkić nam je ovom prilikom saopštila ekskluzivnu informaciju, prvi put objavljujemo kako direktorka somborske Biblioteke navodi, da će od naredne godine dodela pobedniku na ovom Konkursu mladih autora Gradske biblioteke ’’Karlo Bijelicki’’ Sombor za prvu knjigu, nagrada ’’Golub’’ biti uručena u mestu u kojem budući dobitnik živi i stvara. Sve u cilju, da domaća publika na taj način ima priliku da svoje talentovane mlade sugrađane pisce pozdravi i uživo, prilikom dodele priznanja.

Podsetimo, Neda Radosavljević rođena je u Jagodini 1985. godine, po zanimanju je diplomirani ekonomista. Pesme su joj objavljivane na raznim književnim portalima, kao i u zbornicima: Između dva sveta, Šumadijske metafore, Banatsko pero, Izvornik 11, Garavi sokak, Sinđelićeve čegarske vatre, u časopisu Avlija. Živi i stvara u rodnom gradu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

NORBS i Ahondroplazija Srbija u borbi za poboljšanje položaja obolelih od retkih bolesti u Srbiji
Stipendije najboljim studentima Sombora

Kategorije

Izbornik