Kultura

Nastavljene tradicije: Monoštorski pčelarski dani

 

  • Monoštorski dani pčelarstva, ili kako organizatori vole da kažu „Monoštorački čelarski dani“ održani su u subotu, 28. januara

Pčelarsko društvo „Pčela“ Bački Monoštor, priredilo je program za predstavnike prijateljskih pčelarskih društava sa teritorije Zapadnobačkog upravnog okruga, Subotice, Republike Hrvatske, prijatelje iz udruženja lovaca i ribolovaca, kao i članove društva domaćina, sa ciljem razmene iskustava i unapređenja pčelarstva na lokalu. Stručni deo skupa održan je u „Pčelarskoj učionici“ Periškić, gde su domaćini bili Anica i Ivica Periškić.

Skup je otvorio Stevan Štrangar – predsednik monoštorskog pčelarskog društva, pozdravljajući tom prilikom sve prisutne, dok su se pčelari minutom ćutanja prisetili i kolege pčelara Lovre Milera. Anica Periškić je goste pozdravila pesmom dobrodošlice, predstavljajući atrakcije Bačkog Monoštora.

O istorijatu pčelarstva u selu govorio je Ivica Periškić, obuhvatajući period od 1570. do 1941. godine. Istaknuta je duga tradicija bavljenja ovim poslom i značaj neodustajanja od nje, bez obzira na brojne opasnosti i rizike koji danas prate ovu delatnost. Govorio je i o aktivnostima i o planovima za iduću godinu u radu Dečije pčelarske sekcije „Bodroška pčelica“.

Najzer košnicu koja je veoma specifična i česta u upotrebi u Bačkom Monoštoru predstavili su Marin Ivakić iz Monoštora i Savo Tadić iz Stanišića.

Ovom prilikom, kolegama pčelarima predstavljen je pionirski poduhvat domaćina – komora za inhalaciju, koja će služiti za unapređenje imuniteta i zdravlja i kao novi turistički sadržaj za posetioce. Pčelarstvo kao važan deo turističke ponude Bačkog Monoštora predstavljeno je kroz primer ovog domaćinstva, koje kroz edukaciju podiže svest posetiocima o značaju pčela za životnu sredinu i ceo ekosistem.

Druženje je završeno neformalno, uz zajednički ručak i „pčelarske priče“, koje su dragoceni deo ovakvih skupova.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Vekovi somborskog venca
Kabare “Dobra stara vremena”

Kategorije

Izbornik