Sindikat

MOR: Za dostojanstven rad u korišćenju i čuvanju potencijala prirode

 

Dvadeset miliona radnih mesta moglo bi da se otvori daljim iskorišćavanjem potencijala prirode za rešavanje glavnih izazova sa kojima se društvo suočava, kao što su klimatske promene, rizik od katastrofa i nesigurnost hrane i vode, saopštila je Međunarodna organozacija rada (MOR) sa sedištem u Ženevi

Ulaganje u politike koje podržavaju rešenja zasnovana na prirodi (NbS) stvorilo bi značajne mogućnosti za zapošljavanje, posebno u ruralnim oblastima, ukazuje se u novom zajedničkom izveštaju MOR-a, Programa UN za životnu sredinu (UNEP) i Međunarodne unije za Očuvanje prirode (IUCN).

Izveštaj “Dostojanstven rad u rešenjima zasnovanim na prirodi” naglašava potrebu za pravednom tranzicijom – “ozelenjavanjem” privrede na pravičan i inkluzivan način, stvarajući smislene mogućnosti za dostojanstveni rad.

Rešenja zasnovana na prirodi definisana su rezolucijom Skupštine UN o životnoj sredini kao „akcije za zaštitu, očuvanje, restauraciju, održivo korišćenje i upravljanje prirodnim ili modifikovanim kopnenim, slatkovodnim, obalnim i morskim ekosistemima koje se efikasno bave društvenim, ekonomskim i ekološkim izazovima, istovremeno omogućavajući dobrobit za ljude, ekosistem, održivost razvoja i biodiverzitet.“

Trenutno je skoro 75 miliona ljudi već zaposleno u sektorima zasnovanim na prirodi (NbS). Izveštaj pokazuje da orgomna većina njih (96 procenata) živi u zemljama Azije i Pacifika, i drugim zemljama sa nižim srednjim prihodima, iako većina globalnih ulaganja za NbS potiče iz zemalja sa visokim prihodima. Mnogi od ovih poslova su sa skraćenim radnim vremenom, a ukupna zaposlenost sa punim radnim vremenom procenjuje se na oko 14,5 miliona radnih mesta. Međutim, u izveštaju se upozorava da postoje izazovi u merenju zaposlenosti u NbS-u, odnosno da pomenute brojke ne obuhvataju gubitke radnih mesta i raseljavanja do kojih može doći tokom primene NbS-a.

U zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima, skoro sav posao u NbS-u (99 procenata) je u sektoru poljoprivrede (98 procenata) i šumarstva (99 procenata). Pomenuti nivoi padaju na 42 procenta kod zemalja sa višim srednjim prihodima i na samo 25 procenata u zemljama sa visokim prihodima. U industrijalizovanim zemljama, gde je poljoprivredna produktivnost visoka, potrošnja NbS je koncentrisana na obnovu ekosistema i upravljanje prirodnim resursima.

Dodatnih 20 miliona radnih mesta moglo bi se otvoriti širom sveta ako bi se investicije u NbS utrostručile do 2030. Ovo je identifikovano kao ključni korak ka postizanju ciljeva biodiverziteta, obnove zemljišta i klimatskih ciljeva, što su ciljevi navedeni u programima za prirodu Ujedinjenih nacija.

Međutim, izveštaj upozorava da trenutno ne postoji garancija da će zapošljavanje u NbS-u ispuniti standarde MOR-a za “zelena” radna mesta. To zahteva da poslovi budu u sektoru životne sredine i da ispunjavaju standarde za dostojanstven rad, uključujući da budu u skladu sa međunarodnim i nacionalnim standardima rada (dostojanstven rad definisan kao produktivan rad koji se pravično plaća u uslovima slobode, jednakosti, bezbednosti i ljudskog dostojanstva).

  • Od ključnog je značaja, dok povećavamo upotrebu rešenja zasnovanih na prirodi, da vodimo računa da ne povećavamo i deficite pristojnog rada, kao što su neformalni, nisko produktivan i nisko plaćen rad sa kojim se trenutno suočavaju mnogi radnici u NbS-u. Smernice za pravednu tranziciju MOR-a pružaju okvir koji će nam pomoći da to uradimo – rekao je Vik van Vuren, direktor Odeljenja za preduzeća MOR.

Direktorka UNEP-ovog Odeljenja za ekosisteme Suzan Gardner istakla je da je NbS najvažniji deo napora za ublažavanje uticaja klimatskih promena.

  • Ovaj izveštaj iznosi na videlo kako učiniti da NbS radi za ljude i privredu, a to će biti ključni faktor uspeha. Potrebna je široka koalicija sa mladima u prvom planu da bi se to postiglo – navela je Gardner.

Prema rečima Stjuarta Maginisa, zamenika generalnog direktora IUCN-a, NbS je “efikasno sredstvo za rešavanje međusobno povezanih kriza klime i biodiverziteta, istovremeno pružajući važne koristi za ljudsko blagostanje”.

Izveštaj poziva na primenu politika pravedne tranzicije, uključujući mere za podršku preduzećima i zadrugama koje rade u NbS-u, razvoj odgovarajućih veština, mere za pomoć radnicima da se pripreme i dobijaju poslove u NBS, univerzitete koji integrišu NBS u svoje nastavne planove i programe. Ali i politike koji pomažu NbS-u da se pridržava osnovnih radnih standarda, uključujući zadovoljavajuće plate, bezbednost i zdravlje na radu, slobodu udruživanja i socijalni dijalog.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: MOR

Foto: Pexels.com

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Proglas GS KUM NEZAVISNOST
Sindikati Ziđina pripremaju masovne radničke proteste

Kategorije

Izbornik