Sindikat

MOR: Rast temperature podstiče stres na radnom mestu

 

  • Postoje brojni, pouzdani naučni dokazi da zagrevanje planete direktno podstiče toplotni stres na radnom mestu, i da je potrebno preduzimanje konkretnih mera za bezbednost i zdravlje radnika širom sveta, zaključeno je na međunarodnom skupu održanom u 9. i 10. maja u Dohi

Međunarodna konferencija pod nazivom „Stres od toplote na poslu: implementacija praksi, razmena iskustava“, koju je organizovala Međunarodna organizacija rada u saradnji sa vladom Katara, okupila je brojne stručnjake, vladine zvaničnike, organizacije radnika i poslodavace iz različitih krajeva sveta (na fotografiji u slajdu).

Na skupu se govorilo o različitim iskustvima, istraživanjima i strategijama za sprečavanje i ublažavanje uticaja toplotnog stresa na radnike širom sveta. U debatama je ukazano da sve toplija planeta utiče na rad i radnike u sve većem broju zemalja širom sveta, i da se povećavaju rizici od profesionalnih bolesti povezanih sa visokom temperaturom. Stručnjaci MOR-a su razgovarali o nalazima istraživanja o radu na toplijoj planeti, o uticaju toplotnog stresa na produktivnost i dostojanstven rad, kao i o najnovijim istraživačkim dokazima o uticajima izlaganja toploti na zdravlje ljudi. Takođe su predstavljeni rezultati srodnih istraživanja, sa prezentacijama iskustava iz Afrike, Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Učesnici konferencije naglasili su odgovornost i dužnost poslodavaca da zaštite radnike od štetnih efekata toplotnog stresa. Čuli su se razni predlozi o korišćenju strategija zasnovanih na dokazima za smanjenje efekata toplote na radnu snagu. Konferencija je istakla pouzdane dokaze globalne naučne zajednice o posledicama zagrevanja planete i potrebi preduzimanja konkretnih akcija da se zaštite bezbednost i zdravlje radnika.

Konferencija u glavnom gradu Katara održana je samo dve nedelje nakon 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu kada je proslavljena odluka Međunarodne konferencije rada iz juna 2022. da usvoji rezoluciju kojom se bezbedno i zdravo radno okruženje priključuje osnovnim principima i pravima na radu MOR-a.

Neuobičajeno tople temperature ne samo da izazivaju velike poremećaje i štete u životnoj sredini već je alarmantan i njihov uticaj na zdravlje ljudi. Toplotni stres takođe smanjuje produktivnost radnika. Procena MOR-a je da će 2 procenta ukupnog radnog vremena širom sveta biti izgubljeno svake godine, bilo zato što je prevruće za rad ili zato što radnici moraju da rade sporijim tempom. Zato je neophodna veća usaglašenost i posvećenost vlada i poslodavaca da bi se sprečio i ublažio uticaj toplotnog stresa na radnike širom sveta.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor i fotografije: MOR

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

GS PRS NEZAVISNOST – Odluka
EKS: Veštačka inteligencija može da ugrozi bezbednost radnika

Kategorije

Izbornik