Sindikat

EKS: Veštačka inteligencija može da ugrozi bezbednost radnika

 

  • Evropski parlament jeste poboljšao tekst Zakona o veštačkoj inteligenciji, ali je u istom tom propisu otvorio rupu koja može ozbiljno da ugrozi bezbednost i osnovna prava radnika, upozorila je Evropska konfederacija sindikata

Zakon o veštačkoj inteligenciji koji je predložila Evropska komisija zahteva od proizvođača da rangiraju sopstvenu tehnologiju između niskog i visokog rizika pre nego što je stave na tržište i nije uključio nikakva pravila o upotrebi veštačke inteligencije na radnom mestu, napominje se u saopštenju Evropske konfederacije sindikata (EKS).

Evropska sindikalna centrala ukazuje da je izveštaj koji su usvojili skupštinski odbori za pravna pitanja i unutrašnje tržište i zaštitu potrošača doneo značajna poboljšanja. Prvo poboljšanje predstavlja dužnost poslodavca da se pre uvođenja veštačke inteligencije na radno mesto konsultuje sa radnicima i njihovim predstavnicima. Takođe, preduzeće je dužno da se izvrši procena uticaja uvođenja veštačke inteligencije na osnovna prava zaposlenih. EKS smatra da je veća verovatnoća da će radnici preko svojih sindikata prijaviti pozitivne uticaje veštačke inteligencije ukoliko postoje konsultacije.

Međutim, prema članu 6 pomenutog izveštaja usvojenog u odborima Evropskog parlamenta, upotreba veštačke inteligencije na radnom mestu biće ograničena samo ako predstavlja „značajan rizik“. Takav rizik je, kako ukazuje EKS, teško dokazati zbog čega će bezbednost i prava radnika ostati otvorena za zloupotrebe.

EKS je takođe zabrinuta da će upotreba veštačke inteligencije, koja utiče na osnovna prava ljudi, biti regulisana tehnokratskim postupkom standardizacije kojim dominiraju privatni poslovni interesi, umesto da se to učini zakonima koji se prave u interesu svih građana.

Sekretarka EKS-a Izabel Šuman je izjavila da bi upozorenja nekih bivših menadžera Gugla na rizike od zloupotrebe veštačke inteligencije trebalo da budu “poziv na buđenje za sve” u cilju snažne regulacije njene upotrebe u društvu, ali i na poslu.

  • Veštačka inteligencija je već bila uzrok nesreća na poslu i istraživanja pokazuju da njena upotreba na radnim mestima može da dovede do povećanog intenziteta i stresa. Moć veštačke inteligencije se može iskoristiti u našu korist ako se uvede na pravi način, u konsultaciji sa radnicima i njihovim sindikatima kroz kolektivno pregovaranje – ukazala je Šuman.

Prema rečima visoke predstavnice EKS-a, takođe je važno da se pravila o korišćenju veštačke inteligencije uspostavljaju kroz demokratsku debatu i na osnovu praktičnih provera, a ne kroz proces standardizacije iza zatvorenih vrata kojim dominiraju korporativni interesi.

Svetozar Raković

Izvor: EKS; Foto: Pixabay

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

MOR: Rast temperature podstiče stres na radnom mestu
Početak pregovora o novom iznosu minimalne cene rada

Kategorije

Izbornik