Sindikat

“Mega štrajk” paralisao Nemačku: Sindikati traže veće plate u javnom sektoru

 

  • U Nemačkoj je juče organizovan jedan od najvećih štrajkova u saobraćaju poslednjih decenija: stali su vozovi, avioni, kamioni, autobusi, brodovi… Od ponoći do ponoći skoro potpuno je bio obustavljen železnički i avionski saobraćaj, a rad su obustavili brojni brodovi i luke, javni prevoz u sedam pokrajina, kompanije za održavanje puteva…

Štrajk nazvan “mega štrajk” organizovali su sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di sa zahtevom da se zbog inflacije povećaju plate.

Ogroman odziv na poziv sindikata

Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 radnika u autobuskim firmama i železnici. Odziv je bio veoma veliki čime je opravdan optimizam predsednika sindikata Ver.di Franka Vernekea i predsednika sindikata EVG Martina Burkerta koji su najavljujući štrajk prošlog četvrtka prognozirali “ogroman efekat”.

Bilo je planirano da štrajk traje 24 sata – od ponoći u nedelju do ponoći u ponedeljak, ali je zbog logistike i smena zaposlenih delom počeo nekoliko sati ranije.

U pregovorima o povećanju plata sindikalni predstavnici su ukazivali da je ekonomski položaj radnika u poslednjih godinu dana ugrožen poskupljenjima i da je stopa inflacije dostigla gotovo devet procenata. Zato je zajednički sindikalni zahtev da se plate u državnom sektoru povećaju za najmanje 10 odsto. Uz to, sindikati traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

Poslodavci (predstavnici savezne države, opština i javnih kompanija) predlažu povećanje od pet odsto i dve jednokratne isplate od po 1.000 i 1.500 evra.

Policija ne vidi haos u saobraćaju

Nemačka policija je saopštila da uprkos obimu i celodnevnom trajanju štrajka nije bilo velikih i dužih zastoja na putevima. Tokom jutarnjeg špica saobraćaj jeste bio usporen, ali bez većih ograničenja – „ne vidimo kolaps ili ogroman haos“, navodi se u saopštenju policije. Rečeno je da su mnogi zaposleni odlučili da rade od kuće.

S druge strane, prema podacima sindikata EVG, samo je u železničkom sektoru štrajkovalo više od 30.000 zaposlenih na 350 lokacija.

  • Spremnost na štrajk je veoma velika, gnev zaposlenih je ogroman. Danas smo u štrajku jer nam, uprkos teškoj materijalnoj situaciji za mnoge zaposlene, u kolektivnom pregovaranju nije predstavljeno ništa o čemu bismo mogli ozbiljno da pregovaramo – izjavio je član odbora za kolektivno pregovaranje EVG Kristijan Lorok, prenosi Dojče vele.

Nemačka železnica je kritikovala štrajk zato što „milioni putnika koji se oslanjaju na autobuse i vozove pate od ovog neprimernog i preteranog štrajka”. U saopštenju se dodaje da ne može svako da radi od kuće te da je blokada saobraćaja pogodila hiljade firmi koje robu primaju ili šalju železnicom.

Šefovima i 100 puta veća plata

Predsedavajući sindikata EVG Martin Burkert je izrazio razumevanje za putnike koji su frustrirani zbog otkazanih vozova, ali je istovremeno pozvao na razumevanje zaposlenih u sektoru saobraćaja kojima je neophodno povećanje plata.

  • Za kolege u nižim platnim grupama, kao što su vozači autobusa, kondukteri ili radnici na šaletrima, imamo bruto plate od 2.100 do 2.400 evra – naveo je Burkert. On je zapitao: – Da li je primereno da članovi upravnog odbora železnice zarađuju 40 ili 50 puta više, ili sa bonusima 80 ili 100 puta više od njihovih zaposlenih? – navodi Dojče vele.

Šef EVG je kao antisocijalan ocenio zahtev poslodavaca u železnici da se zaposlenima smanji godišnji odmor.

Burkert je rekao da su mogući novi štrajkovi tokom Uskršnjih praznika (7-10. april), dodajući da sindikat to ne želi.

  • Sve zavisi od toga da li će Upravni odbor nemačke železnice uskoro izaći sa pristojnom ponudom. Mi se odgovorno odnosimo prema pravu na štrajk – rekao je čelnik EVG.

Trebalo bi da se razgovori sindikalnih predstavnika sa poslodavcima u različitim železničkim kompanijama nastave već od sutra dok bi nova runda pregovora sa najvećim poslodovacem u oblasti železnice Dojče Banom mogla da se održi verovatno sredinom aprila, dakle posle Uskrsa.

Teški pregovori sindikata sa državom

Pregovarački tim sindikata Ver.di i udruženja državnih službenika DBB, koji zajedno predstavljaju 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, nastavljaju pregovore sa predstavnicima savezne vlade i opština, prenosi Dojče vele. Prema izjavama pregovarača, obe strane su još udaljene, ali je, kako se ocenjuje, dogovor moguć – možda i u narednih nekoliko dana.

Predsednica Uduženja komunalnih poslodavaca Karin Velge kritikovala je štrajk koji svojom masovnošću za nju predstavlja veliko iznenađenje.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izrazila je uverenje da će se u pregovorima do srede naći rešenje, a pre svega, kako je rekla, očekuje da će sindikati” malo smanjiti svoje visoke zahteve.“

Prvi čoovek sindikat Ver.di Frank Verneke uzvratio je da prethodna ponuda poslodavca „uopšte nije prihvaćena među zaposlenima“ i dodao da je preduslov za kolektivno pregovaranje da poslodavac pomeri svoju poziciju.

  • Nezadovljstvo je ogromno jer su radnici umorni od svakodnevnih lepih reči dok su uslovi rada sve gori i ima mnogo nepopunjenih radnih mesta. Zaposleni u javnim službama, uključujući i one za srednjim prihodima, kao poseban teret vide enormno povećanje cena struje, gasa i hrane – naglasio je Verneke.

Mediji ukazuju da je jučerašnji “mega štrajk” deo rastućih socijalnih tenzija u Nemačkoj navodeći da se od početka godine organizuju obustave rada u školama, bolnicama, poštanskom saobraćaju… Pri tome, ocenjuje se da je, za razliku od Francuske, u Nemačkoj veoma retka pojava tako jedinstven protest više različitih sindikata sa velikim brojem članova.

Novinar: Svetozar Raković

Galerija:

Izvor i fotografije: UGS Nezavisnost, Dojče vele, agencije

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Popularna ZDRAVIJADA Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“
“Nezavisnost” predstavila svoj predlog Zakona o radu: Norme dostojanstvenog rada

Kategorije

Izbornik