Turizam

Međunarodna regata “VODE VOJVODINE” isplovila jutros iz Novog Sada

 

  • Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, 12. po redu, jutros je isplovila iz Novog Sada. Regata se održava od 24. juna do 3. jula na vojvođanskim kanalima i rekama i u njoj učestvuje 100 brodova koji će preći maršrutu od 300 kilometara za 10 dana, na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin – Bogojevo – Bačka Palanka

Zajedno sa regatašima koji su krenuli sa Ribarca, do novosadske prevodnice Dunavom plovili su direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

– Pokušavamo da prikažemo jedan novi potencijal naše severne pokrajine kroz turizam i nautiku, kao i sve ono što imaju da pokažu naše opštine koje se naslanjaju na kanalsku mrežu – rekao je Kružević, koji se zahvalio na podršci Grada Novog Sada, kao i svih lokalnih samouprava koje će regata posetiti. On je istakao da će ovogodišnju regatu odlikovati niz akcija, edukativnih i ekoloških, a da plovidba ima i humanitarni karakter, kako bi JVP „Vode Vojvodine“ bilo prepoznato kao društveno odgovorno preduzeće.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rekao je da nije mogao da zamisli lepše prepodne i istakao je važnost očuvanja reke Dunav i prirode uopšte.

– Ovo nije samo stvar nekog avanturizma, već i privrede i ekologije – naveo je Vučević, rekavši da je JVP „Vode Vojvodine“ pokazalo da razume širi značaj svoga posla.

Plovidbom se obeležava i Dan Dunava, 29. jun, kada će regataši biti gosti u Apatinu i učestvovati na manifestaciji povodom ovog „rečnog praznika“.

Ovogodišnja regata nosi slogan „Čista voda, čista ljubav“, a tokom plovidbe regataši će u saradnji sa svim lokalnim samoupravama odvajati otpad za reciklažu. JVP „Vode Vojvodine“ će, u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“, od sredstava prikupljenih od reciklaže i sopstvenih sredstava kupiti terapeutski tricikl za Doroteu Peić (8) iz Valjeva i kolica za Mihajla Papa (17) iz Novog Sada.

JVP „Vode Vojvodine“ uključilo je i studente u ovogodišnju regatu, pa je za pobedničku ideju na konkursu raspisanom za izradu loga sa eko-motivom, dodelilo nagradu od 120.000 dinara studentu FTN-a, Marku Ađinu. Njegov logo je tako postao zaštitini znak Međunarodne regate „Vode Vojvodine“ 2022. godine.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

TOGS: Kultura i priroda od nacionalnog značaja
Milan Marković iz Apatina skuvao najbolji riblji paprikaš na 25. Somborskom kotliću

Kategorije

Izbornik