Sindikat

Međunarodna konfederacija sindikata – „Za pravedne plate“

 

  • Ovogodišnji Svetski dan dostojanstvenog rada posvećen je milionima radnika širom sveta koji se bore za pravedne plate

Nekontrolisana inflacija, vođena željom za profitom onih multinacionalnih korporacija koje kontrolišu energiju, vodu, transport, hranu i druga vitalna dobra i dalje vodi veliki broj radnika i njihovih porodica u siromaštvo. Dok se više od polovine domaćinstava bori da preživi, oko 10% više nije u mogućnosti da pokrije ni osnovne troškove.

Dejstva pandemije KOVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu dramatično su uticali na snabdevenost robom dok korporacije nastavljaju da profitiraju. Time je nastavljen decenijama dug pad udela prosperiteta koji bi trebalo da ide u korist radnika, dok pritisci na sindikalne aktivnosti, naročito kolektivno pregovaranje, znače da radnici već gube ove bitke. Minimalne plate u većini zemalja su nedovoljne, radnici sa minimalnom zaradom gube tlo pod nogama.

PRAVEDNE PLATE

Pravedne plate su kamen temeljac društvenog ugovora, ugovora između radnika, vlada i poslodavaca, koji je narušen zbog korporativne pohlepe. Od početka pandemije pojavilo se 573 novih milijardera. Oni sada kontrolišu 13,9% globalnog BDP-a a svakodnevno više od 700.000 ljudi pada u siromaštvo.

Razbijanje društvenog ugovora namernim odlukama vlada preti samoj demokratiji, dok pritisci na sindikat i neuspeh u postizanju pravednih zakona o radu dostižu svoj vrhunac. Ovo stanje je pojačano mitom koji su razvili neki ekonomisti i bankari centralnih banaka, konzervativni političari i mediji, da je inflacija nekako greška radnika i da bi svako povećanje prihoda građana bilo loše za ekonomiju. To jednostavno nije tačno, sa inflacijom u nekoliko preostalih zemalja koje imaju automatsko indeksiranje plate su na gotovo istom nivou kao u i zemljama koje to nemaju.

TAČKA PREOKRETA

Radnici u svim delovima sveta nemaju drugog izbora osim da krenu u štrajk, kako bi premostili razlike u platama dok se suočavaju sa rastućom inflacijom koja ostavlja domaćinstva i zajednice bez ikakve mogućnosti da osiguraju dostojanstven život i dostojanstvenu budućnost. Veliki broj njih se suočava sa nasilnim pritiscima vlada koje štite interese kapitala, ili pretnjom odnosno realnošću da bi mogli izgubiti radna mesta. Svetski sindikalni pokret je ujedinjen u borbi za pravdu za plate za sve radnike, formalne i neformalne, bez obzira gde žive i bez obzira šta rade. Dodatne krize globalnog zagrevanja, oružanih sukoba i korporativne pohlepe koje doživljavamo danas moraju biti prekretnica, gde će vlade prihvatiti da moraju upravljati u interesu građana i da više ne smeju podlegati pritiscima moći korporativnih elita.

Svetu je potreban Novi društveni ugovor, sa pravednim platama u temelju. Mora se rešiti pitanje globalnog nedostatka 575 miliona radnih mesta, moraju se poštovati osnovna radnička prava, jednakost mora zameniti diskriminaciju, socijalna zaštita se mora proširiti na sve one koji to nemaju i mora se izgraditi inkluzivna svetska ekonomija, oslobođena svih ostataka kolonijalizma.

Mir se može graditi samo na ovim osnovama, a tako se mogu rešiti i prevazići gorući sadašnji i budući izazovi.

————————————–

Međunarodna konfderacija sindikata (MKS) koja reprezentuje 200 miliona članova učlanjenih u 332 sindikalne organizacije iz 163 zemlje i teritorije.

UGS NEZAVISNOST je punopravni član MKS.

Beleži novinar: Svetozar Raković – naslovna fotografija

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Održan Kongres Saveza slobodnih sindikata Slovenije i sastanak RSS Solidarnost
U katastru Srbije pola miliona nerešenih zahteva

Kategorije

Izbornik