Najnovije

Letnje računanje vremena kada sat pomeramo unapred – predstojeće nedelje

 

  • U nedelju, 26. marta, u Srbiji počinje letnje računanje vremena kada časovnik sa 2 sata pomeramo na 3

Letnje računanje vremena u Srbiji se ove godine pomera u nedelju, 26. marta, pa bi tada i kazaljke trebalo da pomerimo – za jedan sat unapred.

Dva puta godišnje se još uvek pomera sat, zbog zimskog i letnjeg računanja vremena u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope. Poslednjeg vikenda marta po dosadašnjem pravilu prelazimo na letnje, a poslednje nedelje oktobra na tzv zimsko računanje vremena.

Te noći između 2 i 3 časa, kako često u žargonu kažemo, spavaćemo sat kraće. Međutim, za mnoge znači prednost ili pak bolje novoprolećno raspoloženje jer će od predstojeće, poslednje martovske nedelje, dan biti duži.

Letnje računanje vremena u našoj državi, da podsetimo, uvedeno je 27. marta 1983. godine, u skladu sa odlukom Evropske unije, kako je tada notirano, radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, sveukupnih industrijskih šansi. Saglasnost o predlogu Evropske komisije da bude ukinuto sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, i dalje nije postignuta.

Predlog je naime, 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Uz Svetski meteorološki dan i Svetski dan voda
Peticija: Vratite glumcima kuću. Vratite deci Buhu.

Kategorije

Izbornik