Rodna ravnopravnost

LAG Panonski fijaker: Radionica „Pričajmo o ravnopravnosti“

 

  • Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji grada Sombora na ovu temu? Da li su deca uzrasta od 15-19 godina upućena u jednake mogućnosti oba pola? Ovo su samo neka od pitanja koje smo postavljali mladima na edukacijama u okviru projekta „Pričajmo o ravnopravnosti“, podržane od strane Zavoda za ravnopravnost polova

Lokalna akciona grupa ,,Panonski fijaker”, održala je dve edukacije na temu rodne ravnopravnosti za mlade uzrasta 15-19 godina u kancelariji Laze Kostić br. 5. Osnovni cilj je unapređenje znanja o zaštiti i promovisanju politike jednakih mogućnosti devojčica i dečaka i podrška lokalnoj zajednici u ispunjavanju njihovih obaveza u pogledu rodne ravnopravnosti. Razgovorom i istraživanjem, došli smo, kažu, do zaključka da se rodna ravnopravnost kod mlađe dece ne shvata i da je potrebno više rada sa mladima na pomenutu temu. Rodna ravnopravnost važna je za svu decu. Ona znači da postoji mnogostrukturnost i da deca imaju više prostora za delovanje, da mogu da postoje na sto različitih načina umesto na dva. Osim očekivanih osobina i načina ponašanja, rodne okvire prati i različito vrednovanje.

Kroz izrađenu brošuru, pokušali smo, ističu takođe u somborskom LAG-u da približimo mladima da ravnopravnost ne znači da su žene i muškarci isti ili da treba da postanu isti, već da njihovo uživanje prava, mogućnosti i životnih šansi nije ograničeno ili ne zavisi od toga da li su rođeni kao žensko ili muško.

Poseban akcenat stavljen je na rodno zasnovano nasilje, a rezultati ovog projekta će pokazati da li je ostvaren uspeh u približavanju mladima da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija na osnovu pola – osnovna ljudska prava i podrazumevaju jednako uživanje prava muškaraca i žena.

LAG „Panonski fijaker“ će ovakvu vrstu informisanja i edukaciju mladih, uvrstiti u svoje stalne programe rada.

– Rubrika je u okviru projekta Udruženja „PODIUM“ – „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu –  

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

L’ORÉAL-UNESCO: Nagrađeno 45 žena naučnica koje menjaju svet
Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“

Kategorije

Izbornik