Najnovije

Kolumna / Mirko Erdelji: Zašto biramo dijetu, a ne sportsku aktivnost? Zašto odustajemo?

 

Piše: Mirko Erdelji, sertifikovani atletski trener, osnivač i trener u ARSU „Sledi ME“

  • Obično, posle praznika, vaga izbacuje alarm, koji kilogram viška i tad donosimo odluku da moramo nešto uraditi. Pred nama su uglavnom dve opcije: držati dijetu ili početi se baviti nekom aktivnošću koja će smanjiti centimetre u struku

Dijeta, hiljadu dijeta su nam servirane, nikad lakše za mesec dana 3,6,9,15 kilograma manje. Ili idemo sa druge strane – ovaj čovek je smršao 60 kg. Ok, sad ima 120 kg i još 50 kg više.

Šta je dijeta – dijeta je način ishrane! Dakle može se reći da svi mi držimo dijetu.

Uglavnom sve dijete se svode na izbacivanje vode iz organizma. I to funkcioniše. 2-3, 5 kilograma za nedelju-dve. Ali da li je to cilj? Za mesec dana imate još koji kilogram više nego pre dijete. Uvek je tako. Zašto?

Najlakše je izbaciti vodu iz organizma, imate li problem sa stomakom, koliko ste izgubili za dan dva, i šta posle, sve to nadoknadite. Ili postoji drugi put drastično smanjenje unosa kalorija, čajevi, lagana hrana, za dve nedelje 5kg manje i da li ovo radi? Naravno. Unosite 1400 kalorija – trošite 2000. Ako još malo vežbate eto još bolje. Izbacili ste, ugljene hidrate ili meso, dijeta bez ovog onog, ali završili ste svoj tretman. Smršali ste 5 kg. I šta se dešava posle. Pazite šta jedete, a kilogrami se vraćaju, čak i prelaze startnu liniju. Jednostavno, vaš organizam reaguje na izgladnjivanje i pravi zalihu masnih naslaga.

Nekako smo svi radi da se žrtvujemo, ali s tim da to bude – što kraće.

Postoji i teži put koji sigurno daje rezultate a koji duže traje, put kojim ćete biti zadovoljni možda za tri meseca, pola godine ili eventualno tek za godinu dve.

Možete danas pojestì mnogo toga, 3kg mesa više nego što vam treba, hoćete li se ugojiti 3 kg? Možete to ponoviti i sutra i prekosutra, nećete se ugojiti. Ali ako to traje ugojićete se! Isto tako i kad mršavite.

Promenite svoje navike, počnite da trenirate i uspeh je tu ako istrajete. Ne odustajte. Mnogi su putevi koji će vas omesti. Trenirate mesec dana a vaga pokaže 2kg više. Da li ste pogrešili negde? Odgovor je, Ne

Vežbanjem mišic jača, vlakna se debljaju, mišić je mnogo teži od masti koje ste skinuli sa struka. Zato merite obime, a ne kilograme.

Možete vežbati sami, ako ne ide, možete potražiti svoj klub i uz stručnu pomoć biće lakše. Prvi korak je da donesete odluku i odredite datum kad krećete i već ste veliki deo posla odradili!

Sa srećom.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Vojska Srbije: Provera obučenosti vojnika na služenju vojnog roka
Poziv na veče barda subotičke književne scene Ratka Belića

Kategorije

Izbornik