Najnovije

Jedan je u večnosti zapisan: ZASTAVNIK – u Somboru emitovan film posvećen starešini Radovanu Mediću prvoj žrtvi NATO zločinaca

 

  • Zaokruženje prvog – prepodnevnog dela dana u okviru centralnog obeležavanja sveskupnog sadržajnog programa danas u Somboru, u petak, 24. marta, upravo na datum kada su NATO zločinci nedoživljenom agresijom na jedan narod i jednu zemlju – otkad je čovečanstva, iz vazduha napali Srbiju, 1999, a baš u Somboru na aerodromu ovdašnjeg garnizona pala je i prva žrtva. Otišavši na redovno izvršenje radnih i svakodnevnih vojnih zadataka – kraj radnog vremena tog zlokobnog dana, prvi put – nije dočekao. Radovan Medić, heroj nad herojima, kojem je posvećen dokumentarni dugometražni film, prva žrtva tokom narednih 77 dana bezumnog zločinačkog vandalizma nad Somborom i Srbijom od strane 19 američko-zapadnoevropskih NATO država-veleizdaja, sa jednom jedinom a dovoljno rečju, film o Radovanu i film svih nas – ZASTAVNIK“. Bio je to ujedno i najdirljivi događaj ovoga posebnoga dana sećanja tuge u Somboru, kojem je u Velikoj sali Kulturnog centra Laza Kostić prisustvovao toliki broj ljudi i zvanica da su sedišta morala da budu vanredno i dopunjena zarad ogromnog interesovanja za ovaj dokumentarno dugometražni film istaknutog i višenagrađivanog filmskog režisera Ivana Pišukića

U produkciji Vojno filmskog centra „Zastava film“ Beograd, film ZASTAVNIK je posvećenoj junačkoj vojnoj jedinici somborskog garznizona koja je elektronska dejstva uspela da dešifruje, upozori i dojavi 4.000 ciljeva uoči samog početka bombardovanja. Zastavnik Radovan Medić, jedina pala žrtva, bio je i ostao primer, svakom kolegi, svakom starešini, svakomvojnom i civilnom licu u svojoj jedinici sa tradicijom dužom od čak 70 godina, svakom građaninu znanom mu i neznanom, svakom normalnom i slobodoljubivom čoveku.

Film „Zastavnik“  okuplja pripadnike jedinice na mestu gde su se njeni pripadnici zatekli te noći. Oni u ovom filmu-istini, evociraju uspomene. Istovremeno, film paralelno sadrži i dramaturšku notu koja prati odrastanje i školovanje oficira Medića u doba stare Jugoslavije, kada su na sceni života vladali mir, ali, i hladni rat.

”Zastavnik” obiluje arhivskim materijalima, kvalitetnim vizuelnim rešenjima i dirljivom dokumentaristikom koji niti jednog gledaoca ne ostavlja ravnodušnim.

Brojne zvanice, od predstavnika donosioca odluka i izvršne vlasti na svim njenim nivoima prisustvovali su projekciji filma, među kojima Dušanka Golubović, držvana sekretarka u Vladi Srbije, predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus, kompletno gradsko rukovodstvo, Gradsko veće grada Sombora, odbornici, predstavnici svih verskih, konfesionalnih i multietničkih zajednica i naravno, vrh Vojske Srbije i Prvog centra za obuku Vojske Srbije, sadašnjeg sastava jedinice somborskog garznizona.

Uoči projekcije, tačno u podne, prisutne su pozdravili zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i režiser filma Ivan Pešukić a na samom kraju, burno su uz neskrivene emocije, suze i stisak ruke članovima porodice Radovana Medića, na sceni se pred audotirijumom na poziv režisera Pišukića, pojavili svi protagonisti ovog neverovatnog četrdesetpetominutnog filma, ali, i članovi porodice toplo pozdravljeni dugim spontatnim aplauzom.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica pre same projekcije, podsetila je na događaje strahote, skloništa, glad, nemir ali i prkos po kojem je Sombor i naš narod svetski prvak:

  • Ostaje nada da više nikada nećemo biti taoci bahatosti svetskih moćnika, niti bilo čije nepromišljenosti. Davno je kazano da nikada nije bilo dobrog rata, niti lošeg mira, a Srbija je, kako je to rekao nedavno njen predsednik, u proteklom veku izgubila previše dece i danas više nema dece za gubljenje. Pamtimo rat i njegove posledice, te stoga i ulažemo najveće napore da, uz integritet i suverenost Srbije, očuvamo mir i mislimo o budućnosti naše dece. Želeli bismo da tako bude ne samo na ovom našem deliću planete, nego da razum, čovečnost i sklonost ka traženju sporazuma i kompromisa postanu najviši i sveprihvaćen civilizacijski domet na svim prostorima – poručila je Ljiljana Tica.

U filmu učestvovali: Smilja Medić, supruga, Sava Tandarić, zastavnik, Boško Latković, stariji vodnik I klase, Milan Leka, stariji vodnik, Vladimir Omorac, zastavnik I klase u penziji, Rade Perić, vojni službenik u penziji, Dejan Ilić, stariji vodnik u rezervi, Branko Radojčić, zastavnik I klase u penziji.

Ekskluzivno, dragi naši pratioci, čitaoci, slušaoci, Novi Radio Sombor vam u ovoj rubrici omogućuje da, zahvaljujući jednom od navedenih protagonista filma ZASTAVNIK, Vladimiru Omorcu, sa njegovog youtube kanala, pogledate ispod ovih redaka, u celosti ovo filmsko delo:

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Položeni venci na grob Radovana Medića prve žrtve NATO zlikovaca, u 1. Centru za obuku VS i u Parku heroja u Somboru
Sombor – središte centralnog ovogodišnjeg obeležavanja 24 godine od NATO agresije

Kategorije

Izbornik